Банкеръ Daily

Общество и политика

"Демократична България" сезира ЕК за т.нар. гражданска конфискация

Формацията "Демократична България", която включва Да, България, ДСБ и Зелените, ще сезира Европейската комисия с формално искане за старт на процедура срещу нарушаване на основни европейски договори. КПКОНПИ нарушава базови принципи под "привидното наименования "гражданска конфискация". Европейската комисия трябва да си отвори очите, че в България няма борба с корупцията, а нейно въоръжаване с редица инструменти.

"За тежки престъпления по наказателен ред, за които е приложим редът на конфискация според Наказателния кодекс, са осигурени гаранции за защита на основните им права, докато на лица, които са оправдани или срещу които наказателното производство е прекратено, не се гарантира равностойно ниво на защита. Ръководството на Демократична България счита това за логически абсурд, а подобно положение е несъвместимо с принципа на правовата държава", се казва в позицията.

В документа се казва, че цялата процедура по приемане на този Закон не оставя съмнение за преследваната цел – пълно подчиняване на гражданите и бизнеса на интересите на управляващите. Самият закон се превръща във властови произвол облечен във формално-правен камуфлаж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във