Банкеръ Daily

Общество и политика

"Демократична България" се регистрира първа в ЦИК

В Централната избирателна комисия започна приемането на документи за регистрация на партиите и коалициите за участие на парламентарните избори на 4 април. Първи внесоха документите си от "Демократична България". Обединението изпревари партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България".

Цветанов държеше формацията му да се регистрира първа. Представители на "Демократична България" обаче са чакали 24 часа, за да запазят реда си.

От ДБ са внесли максималния брой подписи - 9999, като 4 от тях са били електронни, но не са приети. От коалицията съобщиха, че ще предложат програма за радикална модернизация на страната, която включва електронно управление, съдебна реформа, отстъпление на държавата от икономиката, отстраняване на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед Доган от властта.

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че целта му е била новата му партия да се регистрира в първия възможен ден. "Ние сме първи като политическа партия в регистрите, но това не е толкова от значение. Ние се съобразяваме с първия ден за регистрация. Този ангажимент е изпълнен", каза лидерът на "Републиканци за България" на излизане от ЦИК, след като регистрира партията си за предстоящите избори с максимално допустимите 9999 подписа. Преди ден от формацията обявиха, че имат 31 000 подписа за подкрепа.

От ГЕРБ още не са обявили кога ще подадат документите си.

Приемът ще продължи до 17 часа на 17-и февруари.

В изборите за народни представители могат да участват партии и коалиции, регистрирани в ЦИК. Всяка партия може да се яви самостоятелно или в коалиция с други партии, а една партия може да бъде част само от една коалиция. 

При подаването на документите трябва да е внесен депозит от 2500 лева по банкова сметка в БНБ. В заявлението за регистрация на партия се посочва пълното или съкратеното наименование според съдебната ѝ регистрация и се заявява наименованието, под което ще бъде отпечатана в бюлетината. За коалициите се посочва пълното или съкратено наименование на коалицията според решението за образуването й. Представя се списък с имена, единният граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията на партии или коалиция. Всеки избирател може да участва само в един списък. 

Отказите за регистрация от ЦИК се обжалват пред Върховния административен съд. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във