Банкеръ Daily

Общество и политика

"Демократична България" се надява на третото място

Иванов подчерта, че  не е имало конфликт в коалицията и, че у нас започва да се оформя център-дясно формация, ориентирана към Европа.

„Демократична България“ изпреварва ДПС и се доближава до БСП, така става претендент за третото място, което ни включва в политическите сили, които могат да очакват включване на мандат, коментира лидерът на Демократична България Христо Иванов пред Би Ти Ви минути, след като стана ясно, че екзитполове поставят партията му на четвърто място след ГЕРБ, ИТН и БСП.

"Заложихме на активна и позитивна кампания, с вътрешна конкуренция. Постоянно призовавахме хората да ползват преференцията. Имаше силна гражданска листа, които излязоха със своите лица и послания“, заяви Иванов и подчерта, че  не е имало конфликт в коалицията и  у нас започва да се оформя център-дясно формация, ориентирана към Европа.

Според него вече се вижда дълбоко преструктуриране на българския политически живот.  Иванов очаква колкото може по-бързо да започне сериозен професионален разговор на лидерско ниво какво предстои да се направи.

"В България се оформя една силна и незаобиколима център-дясно формация, която да гарантира движението на България напред. Можем да сме благодарни и задължени на този резултат. В България се появява стилен и стабилен гарант за развитие на страната. Ако успеем да удържим тази позиция, защото ние сме я получили на кредит, в България ще има нов политически факт – появява се стабилен гарант за развитие на страната в евроатлантическа посока", подчерта Иванов.

Според него има няколко фактора за избирателната активност. Единият е, че хората са решили, че ГЕРБ са отстранени от властта и голямата интрига и негативната мотивация като че ли е спаднала. Освен това Иванов посочи, че е арогантност спрямо избирателите да има политици, които смятат, че могат да правят кампания във Фейсбук, но да не участват в разговори пред журналисти. Друга причина за ниската избирателна активност на тези избори може да се обясни с лятото и летните отпуски. 

Христо Иванов смята, че трябва да се формира управление, защото този парламент ще е излъчен с едно ниско участие и ще трябва да се легитимира с нещо. Той подчерта, че това може да бъде дълбоката реформа в правосъдието. "Трябват конституционни промени и тогава ще видим как аритметичните мнозинства ще станат по-лесни за намиране", завърши Христо Иванов.

Според първоначалните данни от агенция "Тренд" ГЕРБ събира най-голям процент от вота на българите - 23,6%. Следва "Има такъв народ" с 23% и БСП - 14.4%. На четвърта позиция се нарежда "Демократична България” с 13 на сто. Петото място е за ДПС, която събира 8.9% от гласовете. Шеста политическа сила е „Изправи се! Мутри вън!” с 4.9 на сто.

По данни на „Галъп" коалицията ГЕРБ/СДС би трябвало да получат 59 места в следващия парламент. "Има такъв народ" ще има 58 представители, БСП - 41, "Демократична България" - 37, ДПС - 32, "Изправи се! Мутри вън!" - 13.

Facebook logo
Бъдете с нас и във