Банкеръ Daily

Общество и политика

"Демократична България" се извини на еврейската общност за коментара на Тома Белев

"Демократична България" се извини на еврейската общност заради изказване на Тома Белев, който е кандидат за общински съветник в София. Преди дни той написа следния коментар във Фейсбук: "Най-евтино са пътували евреите в конски вагони - напълно безплатно." Централната избирателна комисия свали имунитета на Белев по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, а предположението е, че причината е изказването на еколога.

В качеството си на представители на "Демократична България" Атанас Атанасов, Христо Иванов и Борислав Сандов (съпредседател на "Зелено Движение") се срещнаха с председателя на Централния Израелтянски духовен съвет София Коен и председателя на организацията на евреите "Шалом" д-р Александър Оскар.

Те представиха следното послание:

"Чрез Вас и представляваните от Вас организации бихме искали да изкажем на еврейската общност и гражданското общество в България своето голямо съжаление за дълбоко неуместната фраза, използвана от нашия колега Тома Белев и за засегнатите от този инцидент чувства. Искрено се присъединяваме към извиненията на г-н Белев и се надяваме те да бъдат приети като израз на дълбоко уважение към еврейския народ и святата памет за жертвите на престъпленията срещу него.

Винаги сме основавали нашата политическа дейност на разбирането, че паметта за Холокоста, включително като част от българската история, е крайъгълен камък на съвременния хуманизъм и фундамент на усилията за изграждане на толерантно, справедливо и мирно общество. Осъзнаваме ясно, че в момент, когато националпопулизмът отново е във възход и дори негови представители са част от управлението на страната ни и ежедневно инжектират отрицание срещу малцинства и правата на човека в обществения ни живот, ние трябва да бъдем изключително внимателни да не допуснем и най-малкото съмнение, че бихме допринесли за ерозията на обществената чувствителност и съпротивителни сили в това отношение."

На срещата бяха обсъдени широк кръг въпроси, свързани с общата история и бъдеще и споделяните от двете страни с каузи в областта на борбата с предразсъдъците, езика на омразата, защитата правата на човека и утвърждаване на култура на толерантност и ценене на разнообразието у нас. Беше постигнато съгласие за провеждане на среща между "Шалом" и избраните с листата на "Демократична България" общински съветници в София за уточняване на конкретни общи приоритети за сътрудничество.

Представителите на политическото обединение благодариха на София Коен и доц. Оскар за срещата и готовността да се използва този "достоен за съжаление инцидент" като основа за изграждане на "по-тясно сътрудничество в името на общите каузи в бъдеще".

Facebook logo
Бъдете с нас и във