Банкеръ Daily

Общество и политика

"Демократична България" продължава борбата срещу проекта "Белене"

Формацията Демократична България, в която влиза ДСБ, "Да, България" и Зелените, обяви, че продължава действията си против рестарта на проекта Белене. В сряда формацията внесе поредна жалба, срещу второто решение на Министерския съвет за подновяване на проекта Белене.

"Ние заявяваме, че няма да допуснем отново милиарди левове да бъдат платени от българския данъкоплатец, в покриване на корупционни схеми и открита кражба през този морално остарял, екологично опасен и икономически нецелесъобразен проект. Напомняме, че решението на парламента от 2012 година за налагане на мораториум не е отменено и действа, а мотивите за приемането му са валидни и днес дори с по-голяма сила. Напомняме, че българското правителство, въпреки изричното запитване от страна на Европейската комисия, не е дало ясен отговор, къде и по какъв начин ще бъде съхранявано отработеното ядрено гориво. Напомняме, че обжалваме и първото решени е на МС и отнесохме въпроса до Европейския парламент, къде предстоят серия от срещи и събития, с които ще търсим подкрепа против проекта на европейско ниво", се казва в позиция на формацията.

На 27 юни правителството размрази проекта за АЕЦ "Белене". На 7 юни Народното събрание даде мандат на правителството за преговори с потенциални инвеститори в АЕЦ "Белене", но за фактическото размразяване на проекта беше необходимо кабинетът да отмени старото и да приеме ново.

В дългата история на спорния проект, прекратяван два пъти официално, общите разходи, които държавата е направила дотук, се изчисляват на над 4 млрд. лв. Решенията на Министерския съвет и преди това на парламента дават зелена светлина за нови харчове по него. Прогнозите сочат, че довършването на централата ще струва поне 20 млрд. лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във