Банкеръ Daily

Общество и политика

„Демократична България” призовава: Нито лев държавно подпомагане за фирми с офшорни собственици!

Българският бизнес преживява тежка криза с неизвестни засега измерения. Ние призоваваме за много по-ефективни мерки и истинско подпомагане на българския бизнес, но с едно важно първоначално условие: стриктно спазване на принципите на прозрачност и почтеност. Това би трябвало да изключи две категории икономически субекти – тези с неизвестен краен собственик и тези, които умишлено не плащат данъци в България.

Това се казва в позиция на „Демократична България” относно условията за подпомагане на фирми, засегнати от кризата.

От обединението посочват, че досега правителството на Борисов не е показало, че приема тези принципи. Напротив, действа се систематично в полза на концесионери с неизвестни собственици (казусът „Юлен“), приватизират се държавни холдинги на фирми с неясен собственик (случаят „Булгартабак“), а държавната Българска банка за развитие (ББР) кредитира точно такива фирми с деветцифрени суми.

„Смятаме това за недопустимо спрямо коректните български данъкоплатци. Настояваме фирми с неизвестен краен собственик, регистрирани в държави от списъка за наблюдение на ЕС, да бъдат изключени от бенефициентите на преференциални заеми от ББР и всякакви други схеми за подпомагане в бъдеще. Същото да се отнася и за фирми, чиито крайни собственици са едностранно декларирани, но не могат да бъдат проверени в публичен регистър”, пише в становището на демократите.

Освен това от обединението призовават от програмите за финансово подпомагане да бъдат изключени фирми с установено избягване на данъчно облагане в страната или злоупотреба със средства от европейските фондове.

„Уважаеми господа министри, г-н премиер Борисов, ние от „Демократична България” сме на страната на почтения бизнес, който работи коректно, плаща данъци в България и не крие собственост. Вие на чия страна сте?”, завършват становището си от съюза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във