Банкеръ Daily

Общество и политика

"Демократична България" призовава да се спре посегателството върху парк "Витоша"

Съществува реална опасност за първи път в 85-годишната история на парк “Витоша” да бъдат изключени територии от него. За това сигнализира Методи Лалов, председател на групата на "Демократична България" в Столичния общински съвет. Групата представи декларация, с която призовава всички общински съветници и кмета Йорданка Фандъкова за опазване на границите на парка.

В становището се припомня, че това изключване е вследствие на издадената заповед на министъра на околната среда и водите Нено Димов на 24 ноември 2017 г. за намаляване на площта на природния парк, която в последствие беше оттеглена след силен обществен натиск. "За съжаление оттеглянето бе направено по начин, който да позволи отменянето му от съда по процесуални нарушения. Днес заповедта за изключване на площи от парка отново заплашва целостта на защитената територия", сигнализират демократите.

В тази връзка общинските съветници от групата декларират, че признават универсалната природна и културна стойност на природния парк "за развитието на столичния град и за повишаване качеството на живот на неговите жители". Те подкрепят запазването на границата му – така, както е определена през 1952 година за землищата на Мърчаево, Владая, Княжево, Бояна, Драгалевци, Симеоново и Бистрица, както и за землището на Железница, заедно с разширението от 1991 г.

От "Демократична България" посочват, че съгласно Общия устройствен план всички имоти, попадащи в границите на парк "Витоша" и на защитената зона от Натура 2000 Витоша, са извън строителните граници на столицата и попадат в зоната на Група територии за природна защита. Като общински съветници те заявяват, че няма да подкрепят ново застрояване в тях, независимо дали са част или не от парка. И призовават и всички свои колеги в общинския съвет да ги подкрепят под формата на обща декларация за съвета.

Демократите се обръщат и към Фандъкова – с молба да потвърди "досегашната политика на Столичната община, изразена чрез особено мнение и несъгласие с предложенията на Комисията по изключване на площи от парка през 2007 г. към Министерството на околната среда и водите, като присъедини СО като заинтересована страна при обжалването на заповедта, което вече е процедирано от граждански организации".

"Ние от "Демократична България" сме готови с проект на декларация от Столичния общински съвет, която ще предложим за включване в дневния ред на следващото заседание на съвета", се посочва още в становището.

Facebook logo
Бъдете с нас и във