Банкеръ Daily

Общество и политика

"Демократична България" призова БСП да забави връщането на мандата

Председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов.

Председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов призова БСП да забави връщането на мандата за съставяне на правителство, за да има парламентарно време за прокарване на промените в Закона за съдебната власт.

Промените в Закона за съдебната власт, на които Иванов е вносител, предвиждат закриването на специализираните съд и прокуратура, както и промени в избора на членовете на Висшия съдебен съвет.

„Ако сега те не го задържат поне да можем да разгледаме измененията в ЗСВ, защото това е въпрос на парламентарно време, което трябва да получим, ако и това опропастят, просто ще стане ясно, че цялото упражнение е било насочено към абсолютно самоцелен пиар, към личното позиране на госпожа Нинова пред камерите“,коментира той.

БСП решава кога да върне мандата 

Националният съвет на БСП се събира, за да вземе решение кога да върне мандата за съставяне на правителство. При приемането му те заявиха, че ще го задържат поне до 10 септември, за да може Народното събрание да гласува актуализацията на бюджета.

След като и "Има такъв народ" заявиха отново, че няма да подкрепят правителство, излъчено от левицата стана ясно, че парламентарните избори са неизбежни.

Партиите на протеста и социалистите, въпреки заявените общи приоритети не стигнаха до съгласие за кабинет.

Това означава, че предстои разпускане на 46-ото Народно събрание, а президентът трябва да насрочи дата за избори на следващия парламент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във