Банкеръ Daily

Общество и политика

"Демократична България" припомни, че Борисов е бил член на БКП

След като в четвъртък по време на националната работна среща на ГЕРБ премиерът Бойко Борисов нападна "Демократична България", че са подкрепили Мая Манолова, а не Йорданка Фандъкова за кмет на София, десните разпространиха своя позиция до медиите. В нея посочват, че "инсинуациите на ГЕРБ за свързаност между политици от демократичното обединение с бившата комунистическа номенклатура са обикновен и примитивен политически цинизъм". Демократите припомнят, че няколко ключови лица на ГЕРБ, включително и лидерът на партията Бойко Борисов, са били членове на БКП.

"Инсинуациите за свързаност на политици от "Демократична България" с бившата комунистическа номенклатура, дошли от представители на партия, която за пореден път включи в своите кандидатски листи значителен брой агенти и доносници на комунистическата Държавна сигурност и която има във висшия си ръководен орган членове на бившата БКП, като самия Борисов, Нунев (Пламен Нунев, депутат), Стоянова (Менда Стоянова, депутат, председател на бюджетната комисия в НС) и дори новоизбрания кмет на София, са обикновен и примитивен политически цинизъм", посочват от "Демократична България".

"Поради това отминаваме инсинуациите с погнусата и пренебрежението, които единствено заслужават. С недоумение приемаме опитите за внушения, че сме леви и "деца на бивши комунисти" и от президента на ГЕРБ Росен Плевнелиев, чийто баща е бил секретар на ОК на БКП в Благоевград, а самият Плевнелиев е бил щатен комсомолски секретар", пише в позицията.

От обединението припомнят, че след първия тур ясно са заявили позицията си да не подкрепят никого на балотажа в София, тъй като кандидатите не предлагат онези необходими промени в управлението на общината, от които и тя, и гражданите се нуждаят.

"Демократична България" не гледа на своите избиратели и привърженици като на хора, на които някой може да нареди как и за кого да гласуват. Техният избор е тяхно суверенно право. Тяхно суверенно право, гарантирано от Конституцията, е и запазването на тайната на вота им. Изказванията на политици от ГЕРБ, в които се твърди, че те са гласували по определен начин, е или груба клевета, ако не се базира на обективни факти, или престъпление, ако тази партия действително разполага с обективни данни за това как са гласували гражданите на София на балотажа на 3 ноември", се посочва още в позицията.

Политическата формация призовава прокуратурата да разследва тези изказвания, за да установи има ли данни за извършено престъпление от страна на политици от управляващата партия или се касае единствено за клеветническа кампания, насочена срещу политическата формация, привърженици и избиратели.

Както "Банкеръ" писа, премиерът заяви, че обединението не е никаква градска десница. "Те ли демократи, бе! Те ли се съешиха с Христо Иванов! Това не е градска десница, Росене (президентът Плевнелиев, който също нападна градската десница преди това – б.р.), това е опозицията на комунистическата партия. Те почти купиха "грипените", но ние обърнахме и купихме Ф-16. В НАТО ни гледат по друг начин. Това най-вече ги вбеси", продължи Бойко Борисов. По думите му те не си сдържали нервите, когато службите и прокуратурата хванали за шпионаж няколко човека. "Е, това вече ги разкри и те си отидоха при Мая Манолова", добави Борисов. Той ги упрекна, че са подкрепили партии, които защитавали Орешарски и попита до там ли са паднали.

"Строим с гърците, строим с турците, строим газови магистрали. Кое им хареса Мая повече?! Какво избраха повече от нея?! Обикалят от телевизия на телевизия, изливат компромати", продължи премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във