Банкеръ Daily

Общество и политика

"Демократична България" представи кандидата си за кмет на София

Атанас Атанасов, Борислав Игнатов, Христо Иванов, Борислав Сандов (от ляво надясно)

Местните избори не са просто състезание за това кой да седне на стола на градоначалника. Това заяви съпредседателят на Обединение "Демократична България" Христо Иванов по време на представянето в Борисовата градина на архитект Борислав Игнатов като техен кандидат за кмет на столицата. На събитието присъстваха още лидерът на ДСБ Атанас Атанасов и заместник-председателят на "Зелено движение" Борислав Сандов.

Игнатов беше описан като човек с качества, експертиза и желание за промяна на София. От обединението са уверени, че когато столичани чуят тяхната устройствена програма, биха пожелали именно това да се случи с техния град. Претендентът на "Демократична България" е избор, основан на професионализъм, опит и характер. 

Лидерът на "Да, България " Христо Иванов разкритикува негласната подкрепа на омбудсмана Мая Манолова от страна на БСП. "Не си спомням Манолова да е взела отношение към българското правосъдие, да е коментирала действията на КПКОНПИ, състоянието на медиите", каза Иванов. Той прогнозира, че на тези избори столичани ще търсят не просто добър кмет, а политическа фигура. 

"Хората се сменят, но схемите остават, това е в основата на българската коалиционна империя", категоричен е лидерът на "Да, България". По неговите думи общинският съвет трябва да е реален демократичен орган на управление, а не тържище за сделки и зависимости, какъвто е в момента. Целта на кампанията им е не просто да се излъчи рейтингова фигура, а предложение за осъзната, цялостна, политическа алтернатива на софиянци.

Иванов съобщи, че е отправена покана към бившия председател на Софийския районен съд Методи Лалов да се присъедини заедно с тях към надпреварата за София след приключването на кариерата му като съдия. Лалов предстои на напусне съдебната система в началото на септември, след което ще се включи в кампанията на демократите като претендент за общински съветник и председател на Столичния общински съвет.

Самият Борислав Игнатов изрази благодарност за оказаното доверие и подкрепа. Мотивите му да се кандидатира за кмет започват от председателството на Камарата на архитектите у нас. "По темповете, с които се развиват административните реформи, промяната ще отнеме хиляди години", посочи архитектът. Той е категоричен, че трябва да има съсредоточени и целенасочени конкретни действия през следващите четири години, за да видят столичани реална трансформация на града. Той залага на това, че в София демократичната общност е силно информирана и активна. Игнатов също подчерта, че партийна кандидатура би била по-силна, отколкото независима, защото сам човек не е способен да извърши трайна и значителна промяна. За него е важно в общинския съвет да има мнозинство от компетентни хора, с които да съставят план за действие. По думите му конкретната програма за действие, насочена директно към гражданите, е ключът към успеха. Той съобщи, че платформата на неговата кандидатура ще е съсредоточена в три основни сектора, обединени под мотото за оптимизация на управлението и дигитална трансформация на Столичната община. Кандидат-кметът каза още, че на 21 август той ще представи тази концепция за модернизацията. Игнатов призова пасивните граждани, които са отвратени от ситуацията в столицата, да променят позицията си и да гласуват на местните избори. 

От своя страна съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов изрази убеденост, че софиянци виждат в обединението алтернативата. Той изтъкна, че дясната коалиция е трета политическа сила в столицата, а резултатите от европейските избори са дали още повече сили на партийното обединение. Основните проблеми в София са свързани с градоустройството, презастрояването и "ремонта на ремонта". Борислав Игнатов е човек, който може да се справи, категоричен е Атанасов.

В отговор на въпрос защо формацията не е застанала зад кандидатурата на Борис Бонев от гражданското сдружение "Спаси София", Христо Иванов отговори, че е била отправена покана към Бонев, но той категорично е отказал да бъде партийно издигнат. Съпредседателят на обединението направи оптимистична прогноза, че Игнатов би могъл да достигне до балотаж с Мая Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във