Банкеръ Daily

Общество и политика

“Демократична България” поиска оставката на кмета на Пазарджик

Антоанета Цонева

​“Демократична България” иска оставката на кмета на Пазарджик Тодор Попов. Това стана ясно от изявлението на съпредседателя на обединението Христо Иванов и водача на листата в 13 МИР Антоанета Цонева, съобщават от политическата партия.

“Оставка за Тодор Попов! Нито един български кмет не може да се поставя над закона. Освен ако не си е повярвал, че има чадър от прокуратурата, полицията или Делян Пеевски”, заяви Цонева във връзка със скандала с Тодор Попов, който преди дни е отказал да даде проба за алкохол и наркотици при полицейска проверка.

“След това, което се случи, хората казваха, че “значи има надежда”. Да, има надежда. България трябва да бъде страна в която няма недосегаеми. Затова се борим от “Демократична България”, добави тя.

Христо Иванов допълни, че мафията трябва да бъде откъсната от властта, за да спрат кражбите и източването. Според него формулата е да не се допускат гласове за Пеевски и кметовете, които са близки до него. “Да възстановим институциите и тогава България ще има растеж. Тогава ще има развитие и свобода. Страната ни може да направи истински скок в своето развитие. Но тя започва от едно - нито глас за Пеевски и неговия обслужващ персонал, какъвто е и кметът”, допълни той.

Цонева допълни, че в многобройните си срещи с хората е установила, че търпението към мафиотския модел на управление на България е изчерпано.

“Срещнахме се с различни хора - хора, които живеят трудно и такива, които имат бизнес. Но това, което виждаме е, че търпението е изчерпано”, каза Цонева, която обикаля изборния регион с брандиран кемпер на “Демократична България”.

По-рано днес пазарджишкият кмет Тодор Попов заподозря, че проверките срещу него и обещината са политическа поръчка.

Не съм нито първия, нито последния кмет, който е подложен на това. Тук трябва да се направи цирк. Това заяви по повод днешната акция на ДАНС, НАП и МВР в община Пазарджик кметът на града Тодор Попов на брифинг.

По първоначални данни акцията е по разследване за финансови злоупотреби, ощетили общинската хазна. Попов обясни, че проверяващите са изискали от служителите документи, които са публикувани на сайта на общината, като заверени копия от приетия годишен бюджет на община Пазарджик за 2020 г. и отчетите за изпълнението му и годишния финансов отчет за 2020 г.

Той заподозря политическа поръчка. Преди два дни шофьорската му книжка бе иззета за срок от две години, защото той е отказал да бъде тестван за алкохол и наркотици при рутинна проверка на пътя.

"Живея във враждебна среда, откакто съм в местното самоуправление. Мен не са ме обичали нито едните, нито другите. Поради една проста причина – имам най-висока степен на обществено доверие тук. Ако си мислят, че ще им се връзвам на полицейските схеми, дълбоко са се излъгали", заяви той.

Попов добави, че си чака наказателното постановление, което ще обжалва.

"Разбира се, че съм отказвал да давам проби, защото те бяха доста настоятелни в това, защото им знам методите и схемите. Ако им бях дал проба и като те нагласят, че имаш пет промила алкохол в кръвта и наркотици, после ходи се обяснявай, щяха да ме заключат още същата вечер и да ме правят за резил една година", каза още кметът на Пазарджик.

Екипи на ДАНС, НАП и МВР са влезли на проверка в Община Пазарджик около 10,30 часа днес. По непотвърдена информация целта на акцията е проверка за финансови злоупотреби, информира БНР.

Според неофициална информация сигналът е за неправилно изразходване на бюджетни средства. 

От регионалната дирекция на полицията потвърдиха, че се извършва комплексна проверка, но категорично отказват да дадат подробности, тъй като акцията е организирана на национално ниво и оттам трябва да се очаква и официалната информация.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов многократно бе проверяван за финансови злоупотреби през последните години, но до момента нито една проверка не доказа нарушения. Преди дни Тодор Попов остана без шофьорска книжка, след като при проверка на пътя отказа да бъде тестван за наличие на алкохол.

Според служители на общината атаките срещу Тодор Попов имат предизборен характер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във