Банкеръ Daily

Общество и политика

"Демократична България" поиска оставката на Ивайло Московски

Ивайло Московски

"Демократична България" поиска оставката на транспортния министър Ивайло Московски, тъй като за три мандата на поста той не е успял да  въведе задължително използване на предпазни колани при пътуване в автобус. 

"Въпреки многократните обещания, които даваше след всяка катастрофа с много жертви, Московски не намери воля да внесе навреме предложения за изменение в законите и да настоява мнозинството в парламента да ги приеме. Това не беше негова кауза", аргументира се съюзът между ДСБ, "Да България" и Зелените. 

Те изтъкват, че след последната трагедия край Своге министърът на транспорта отново се дал само обещания. 

"Повече никой не може да чака. Оставката на Московски е задължителната политическа отговорност, която управлението и мнозинството трябва да поемат и лично министър председателят Борисов, чийто избор е Московски вече трети мандат. Дължат го на обществото за неизпълнените си обещания години наред. От 2011 година се води дебат за въвеждане на законово изискване за поставяне на колани в автобусите – без реален резултат. За периода на това бездействие, в множество инциденти с автобуси и микробуси, са загинали 34 души", гласи декларацията на "Демократична България". 

Те настояват Борисов лично да отстрани Московски, "да не се крие и да не му търси друг удобен публичен пост".

Партиите на Христо Иванов и Атанас Атанасов предлагат: 


1. Задължително оборудване на всички автобуси с предпазни колани за всички седалки;
2. Проверка от шофьора на всички пътници за закопчани колани преди да потегли;
3. Отказ на шофьора да потегли, ако пътник не си е поставил колана;
4. Аудио съобщения, които да информират за задължителното поставяне на колана;
5. При техническите проверки на автобусите да се тества изправността на всички колани;
6. Провеждане на информационни кампании за необходимостта за поставяне на колани.


"Настояваме още за независим одит на цялостната дейност на АПИ, както по възлагане на ремонти и изграждане на пътища, така и на поддръжката им. Настояваме за оставките на всички отговорни за това в продължение на години злополучният участък край Своге да не бъде ремонтиран и приведен съгласно всички стандарти за безопасност. Дългогодишната корупция при търговете за обществени поръчки, които се печелят непрозрачно от едни и същи фирми, приближени до властта, трябва да бъде прекратена, за да не бъдат жертвани повече човешки животи по некачествено изградени и неподдържани пътища", посочват също така от "Демократична България"

Facebook logo
Бъдете с нас и във