Банкеръ Daily

Общество и политика

"Демократична България" поиска намаляване на мандата на КЗК

Депутати от "Демократична България" са внесли законопроект за промяна в Закона за защита на конкуренцията, с която мандатът на антимонополната комисия се намалява от 7 на 5 години. 

Мандатът бе удължен от ГЕРБ в началото на февруари в предишния парламент и предизвика огромно недоволство заради явното желание на управляващите да задържат на поста възможно по-дълго време близката до партията председателка на комисията Юлия Ненкова. Тя бе дългогодишен заместник-кмет на София още от времето, когато кмет беше Бойко Борисов, майка е на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. 

Народните представители от ГЕРБ мотивираха удължения мандат с някаква евродиректива и дори се опитаха да прокарат законова възможност комисията да изкара и следващ втори мандат, но в последствие се отказаха.

Сега вносителите от "Демократична България" Мартин Димитров и Владислав Панев посочват в мотивите си, че мандатът на КЗК е удължен без връзка с европейското законодателство. Комисията се превръща в единствен орган в държавата, наред с главния прокурор, със 7-годишен мандат. Подобен срок е прекомерно дълъг, почти два пъти по-дълъг от този на Народното събрание, се посочва в мотивите.

Във фейсбук профила си Владислав Панев написа: "Помните как старият парламент удължи мандата на Комисията за защита ОТ конкуренцията по нейно предложение от 5 на 7 години. Така че той да не изтече това лято, както трябваше, а чак през 2023 година. Днес с Martin Dimitrov внесохме много кратка промяна - мандатът отново да бъде върнат на 5 години. Както си беше до февруари.

Бетонирането на регулаторите трябва да бъде спряно. Особено, когато се прави в 12 без 5. Особено на такива, които пряко влияят на бизнес средата по негативен начин. Време е за професионални и честни регулатори, независими от политическа намеса".

Сегашният състав на КЗК се прослави с редица свои непоследателни действия. Например с отказа си да продаде Нова тв на чешкия инвеститор Петер Келнер "заради господстващо положение, което може да бъде засилено", но не и на братята Домусчиеви, за които подобно притеснение вече нямаше.

Придобиването на ЧЕЗ от финансовия холдинг "Еврохолд" също се спъна в спорните решения на КЗК. Първоначално комисията не разреши сделката с мотива, че "Еврохолд" ще придобие господстващо положение на енергийния пазар. Година по-късно, след като Административният съд в София отхвърли решението на КЗК заради допуснати груби нарушения, тя се произнесе положително.

Сегашният състав на антимонополната комисия така и не намираше проблеми на пазара на горива през годините, въпреки няколкото проверки, които направи в сектора.

През миналата година комисията се прослави и с решението си да наложи милионна глоба на "Хиполенд" заради оплакване на един-единствен "случаен" клиент, че не е успял да си купи желания конструктор "Лего" на промоция, били се изчерпали. Тежкото наказание на КЗК се стовари върху известната верига за детски играчки точно след като собственикът ѝ написа открито писмо в подкрепа на протестите срещу властта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във