Банкеръ Daily

Във „Враждебна“ и “Долни Богров”

"Демократична България" подкрепя затварянето на депа за отпадъци

S 250 db27ac4b 382e 4bd0 952b 63896ec8371f

Общински съветници от “Демократична България” в София и кметът на район “Слатина” Георги Илиев подкрепиха исканията за затваряне на депото за строителни отпадъци в квартал “Враждебна” и депото за битови отпадъци „Долни Богров“.

Общинският съветник Симеон Ставрев и Георги Илиев присъстваха на четвъртия протест на граждани от район “Кремиковци”. Хората настояват да бъде затворено депото във “Враждебна” и да бъдат изчистени терените на депото от всички останали отпадъци освен строителните - пластмаси, строителна химия, стериопори, опаковки и др. Депото се стопанисва от “Софинвест” ЕООД, което е дружество със 100% общинска собственост на Столична община, т.е. под контрола на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Депото “Долни Богров“ отдавна трябваше да бъде затворено и на негово място да има парк, но с решение на кмета на София Йорданка Фандъкова и зам.-кмета по екология г-жа Билева животът му се предлага да бъде удължен с още 10 години, посочват от "Демократична България".

“Всичко това можеше да бъде избегнато, ако системата за събиране на отпадъците работеше правилно. Вместо да се строят завод за сепариране за 300 млн. лв. и завод за изгаряне за 350 млн. лв., Столична община можеше да въведе реално разделно събиране на боклука. И вместо 650 млн. лв. в заводи, които да замърсяват въздуха на София, депата вече щяха да бъдат затворени”, заяви Симеон Ставрев.

Кметът на район „Слатина“ Георги Илиев и членът на ИС на „Да, България“ с ресор “Екология“ Емил Георгиев определиха управлението на отпадъците като най-големия провал на управлението на София от ГЕРБ.

“Системата просто не работи и то при вече вложени стотици милиони. Заводът за отпадъци произвежда… отпадъци, които се изхвърлят в сметища, които отдавна трябваше да са затворени”, заяви Георги Илиев.

“През 2012 г. им казали на хората „След три години всичко ще е приключило. Всичко ще е заровено, отгоре ще има парк, пейки, дръвчета, децата ви тук ще играят…“ А всеки божи ден се изсипват нови и нови тонове отпадъци и дори има внесено предложение за трикратно увеличаване капацитета на сметището. Проблемът е сериозен и засяга всички софиянци, но не трябва да се решава в полза на едни наши съграждани за сметка на други”, заяви той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във