Банкеръ Daily

Общество и политика

"Демократична България" отсега се подготвя за парламентарните избори

"Голямата промяна, която ние си поставяме като цел, не се случи на тези избори". Това заяви на пресконференция на "Демократична България" Христо Иванов - един от тримата лидери на обединението. Той посочи, че от политическата сила ще направят задълбочен анализ на резултатите си. По думите му те са добри, но трябва още много да се работи. 

"Успяхме да затвърдим и разширим електоралния периметър, който получихме на европейските избори". Така разтълкува резултата от вота в столицата и взетите 8 районни кметски места Иванов. Той призна, че с колегите му са изцяло наясно със своите дефицити и грешки. Все пак съпредседателят на "Демократична България" е на мнение, че формацията преминава от опозиция във фаза на представителство в местната власт, която е най-близко до живота на хората. Според него групата на ДБ в Столичния общински съвет ще бъде достатъчно голяма, за да не може да бъде "заобиколена" от останалите членове при взимане на важни решения, изискващи квалифицирано мнозинство. Като приоритет Иванов обяви работата в посока на "реална децентрализация" на местната власт.

От ДБ не коментираха въпросите, свързани с това за кого техният електорат е дал подкрепата си на втория тур, като се оправдаха, че още преди балотажа са обяснили, че няма да подкрепят нито една от двете кандидатки за кмет на столицата. В същото време БСП и Мая Манолова призоваха своите избиратели да подкрепят районните кметове от демократичната формация. 

Според другия съпредседател на ДБ Атанас Атанасов един от най-притеснителните факти на тези избори е бил големият брой на недействителните бюлетини. Той подчерта, че след резултатите на европейския и местния вот данните сочат за ръст в подкрепата към обединението. Това е причината формацията още от сега да започне подготовката си за парламентарните избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във