Банкеръ Daily

Общество и политика

"Демократична България" оспори твърденията на "Арткес" за "Златен век"

"Демократична България", която издигна кандидатурата на Константин Павлов за кмет на район "Лозенец", заяви в своя декларация, че новият кмет на района е първият и единствен засега орган на властта, който е предоставил на публичното внимание юридическо становище за законността на строителния обект "Златен век".

Позицията на обединението е по повод това, че Павлов оспори становището на строителната компания “Артекс". От фирмата твърдят, че са открили в искането на кмета към ДНСК да обяви строежа на небостъргача за незаконен "намерения в разрез със закона". От своя страна Павлов пък настоява, че той е открил действия в разрез със закона.

"От произнасяне по този въпрос до момента се въздържа компетентният по закон началник на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Арх. Здравко Здравков – главният архитект на Столичната община, от своя страна също отклонява темата", твърдят още от "Демократична България". Те посочват и че съдът не е сезиран с въпрос за законността на сградата и съответно не се е произнасял. Висящият пред него спор е за спиране на строителството. Демократите са на мнение, че с какъвто и резултат да приключи този спор, това не е препятствие за установяване и премахване на незаконно строителство на обекта.

В искането на кмета на район „Лозенец“ е посочено, че извършеното строителство след изтичане на срока на презаверката на разрешението за строеж на 19.11.2017 г. е незаконно и подлежи на премахване. Върховният административен съд няма практика по прилагането на чл. 153 от ЗУТ след измененията му от началото на 2017 г., противно на твърденията от фирма "Артекс". В тази връзка от обединението смятат, че ДНСК трябва да се произнесе, тъй като "изясняването на въпроса за законността на започнатия строеж е в интерес и на бизнеса, и на жителите на столицата".

"Демократична България" припомня, че подробният устройствен план за сградата е одобрен през 1996 г. Оттогава са настъпили множество промени в устройствените условия, най-съществените от които са влизането в сила на Общия устройствен план през януари 2007 г. и на чл. 16в от Закона за устройството и застрояването на Столична община през април 2018 г., според които сграда с такива размери е недопустима на това място. Тези съществени промени в устройствените условия, според позицията на демократите, са абсолютно основание за служебно изменение на плана от 1996 г., за което е компетентен главният архитект на Столичната община. "Изменението на плана е допустимо и поради обстоятелството, че разрешението за строеж на обекта е с изтекъл срок", гласи становището на политическата формация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във