Банкеръ Daily

Общество и политика

„Демократична България“ обжалва отказа за регистрация на листата в Стара Загора

Атанас Славов

“Демократична България“ внесе жалба в Централната избирателна комисия  срещу отказа на РИК в Стара Загора да регистрира листата й за парламентарните избори на 14 ноември, съобщиха от централата на партията.

В жалбата са посочени редица неверни твърдения в акта на Районната избирателна комисия, както и редица незаконни действия.

Водачът на листата и преподавател по конституционно право Атанас Славов и Магдалена Овчарова от „Демократична България“ са предоставили всички необходими документи на хартиен носител и флаш памет в 16.15 часа във вторник (12 октомври) – 45 минути преди изтичането на крайния срок.

„Нарушенията, допуснати от членове на РИК и сътрудниците на РИК, при боравенето с електронни документи и техническия носител, на който са предоставени, не може да води до негативни последици спрямо „Демократична България – Обединение“ и въз основа на това да се прави извод за неспазване на изискванията на закона“, се казва в жалбата.

Освен това от „Демократична България“ посочват, че неизвестно защо в РИК Стара Загора не се спазват редица законови изисквания за боравене с електронен подпис.

„Заявяване на регистрация на кандидатските листи би следвало да е възможно през Системата за сигурно електронно връчване, уредена в Закона за електронното управление. Считаме, че в нарушение на Закона за администрацията, Административнопроцесуалния кодекс и на Закона за електронното управление, РИК не е включен като получател в системата, което налага предаване на документи на технически носител“, посочват от „Демократична България“.

Решението на РИК Стара Загора за отказ на регистрация на листата на "Демократична България - Обединение" в 27-ми многомандатен регион. е взето с подкрепата на 13 членове на комисията и три отказа, обяви на пресконференция днес председателят на РИК Златина Йовчева, съобщиха от БТА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във