Банкеръ Daily

Христо Иванов се зарече:

"Демократична България" няма да участва в коалиционни споразумения

Христо Иванов

"Демократична България" няма да сключва коалиционно споразумение с когото и да било, а ако се стигне до това президентът да даде мандат за съставяне на правителство, ще търси подкрепа за своите политики, коментира пред Нова телевизия съпредседателят на политическото обединение Христо Иванов.

Изявлението е в отговор на хипотезата, при която първата и втората политическа сила ГЕРБ и БСП (според проучванията на социологическите агенции) не успеят да сформират кабинет след парламентарните избори на 4 април, а държавният глава, който в този случай има право на избор, реши да връчи мандата на "Демократична България".

На въпрос дали може да влезе в коалиция с политическите формации на Слави Трифонов и Мая Манолова бившият правосъден министър отговори, че първо ще се търси съвместимост по отношение на приоритетите. 

„За нас търсенето на някаква коалиция, влизането в управлението би имало смисъл само, ако успеем да свършим това, което сме обявили още през лятото като основни цели, за да изпълним исканията на протестиращите гражданите. За нас участието в управлението не е самоцел. Ние не поставяме каруцата пред коня. Ние трябва да можем да предложим определени мерки за системна промяна. Именно това са нашите приоритети. Ако тях не можем да направим и да променим нещата, ще се получи като с ДПС, които откраднаха един от лозунгите на протеста, пришиха си го и преди изборите говорят за рестарт на държавността. Те искат да сменят фасадата. Ние в това няма да участваме. Нашият интерес е към дълбока промяна на механизмите, които позволят корупционното завладяване на държавата“, добави той.

"Най-голяма гордост в живота си изпитах, когато видях как протестиращите и тези, които бяха докарани с автобуси, за да охраняват морския сарай на Доган в парк Росенец, пяха заедно химна. Най-големият си страх обаче изпитах тогава, когато отивах към Росенец. Видях автобусите с хората, които докараха там. Знаех, че ще бъде организирана провокация за етнически сблъсък. Изпитвах животински страх това да не се случи“, сподели Иванов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във