Банкеръ Daily

Общество и политика

"Демократична България" няма да подкрепи нито Фандъкова, нито Манолова на втори тур

"Демократична България" няма да подкрепи нито Йорданка Фандъкова, нито Мая Манолова на втори тур в битката за София. Това стана ясно на извънредна пресконференция на политическото обединение, на която бяха обсъдени резултатите от местните избори. 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов подчерта, че са положени усилия да се избегне разфокусирането на десните гласове. Той посочи, че от формацията никога не са разглеждали гражданското движение "Спаси София" като свой противник. Също така призова споровете по тази тема да бъдат прекратени. "Каним нашите приятели от "Спаси София" да работим заедно в общинския съвет и да подкрепим заедно кандидатите ни за районни кметове. В близките дни ще инициираме среща с тях", съобщи лидерът на "Да, България". 

По думите му резултатът на "Демократична България" може да бъде окачествен като надграждане на ролята на политическото обединение. Излъчени са и силни кандидати по районите в София. Според Иванов нито една от двете кандидатури за София, които отиват на втори тур (Йорданка Фандъкова и Мая Манолова) не е носител на "дълбинната промяна на модела на завладяване на страната".

Арх. Борислав Игнатов заяви, че хората могат да разчитат на него като общински съветник. На въпрос за кого ще гласува на втори тур, той отговори, че нито една от двете претендентки, които ще се борят за кметския стол на втори тур, не кореспондира с неговите представи за промяна на града.

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов благодари на всички, които са подкрепили обединението на местния вот. Той изтъкна, че в София "Демократична България" ще участва в над десет балотажа за районни кметове, както и фактът, че ще има общински съветници, които са ангажирани със зелените каузи в местния парламент.

За протестите на формацията срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор Христо Иванов посочи, че изпълняват дълга си към българската държавност. "Ние сме тези, които имаме тежкия ангажимент да противостоим на путинизацията на България", поясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във