Банкеръ Daily

Общество и политика

"Демократична България" няма да подкрепи кабинета на Митов

"Демократична България" няма да подкрепи кабинета „Митов“. Това заяви съпредседателят на обединението ген. Атанас Атанасов.

„През цялата кампания обяснявахме с аргументи защо трябва да си отиде тази власт. И не е вярно, че с ГЕРБ идеологически сме най-близки. Идеологията на ГЕРБ е корупцията, нагласените обществени поръчки и кюлчетата. ГЕРБ трябва са разберат, че са в пълна изолация“, обясни Атанасов пред БТВ. Тази вечер ще има заседание на „Демократична Блъгария“, на което той ще предложи въобще да не се ходи на среща с ГЕРБ.

На уточнението, че предложеният за премиер Даниел Митов все пак е бивш член на ДСБ, Атанасов каза: „Даниел не знам дали си дава сметка, че е подставено лице. Мечтата на Борисов е да бъде Ахмед Доган от Банкя.“

Така няколко часа след получаването на мандата и на база декларираните позиции на останалите партии, ГЕРБ остават без нито една подкрепяща ги група депутати. От "Изправи се! Мутри вън!" и "Има такъв народ" вече заявиха, че няма да подкрепят кабинета. 

"От нас ли? Шегувате ли се?! По принцип не знам, ако те имат някакви техни принципи - да ги предложат. По нашите принципи - не", коментира Арман Бабикян от коалицията около Мая Манолова. "Дилов на туризма е впечатляващо, наистина. Сигурен съм, че дайвингът ще напредне в България и ще имаме сериозна школа! Калин Вельов предполагам, че господин Рашидов го е издигнал", допълни той. 

От своя страна Драгомир Петров от "Има такъв народ" коментира кабинета така: "Чудесен е! Чудесен!! Въпросът е да има кой да го подкрепи! Това са му кандидатурите - прекрасен кабинет. Нека да търси подкрепа, дано да успее".

Така кабинетът на ГЕРБ е обречен, тъй като от партията казаха, че няма да търсят подкрепа от ДПС и БСП, а от 27-те депутата на "Демократична България" и от партията на Слави Трифонов.

"Тук на ход е втората политическа сила. Не мога да кажа какво да се очаква. Не сме имали с тях разговори, нито преговори за съвместни действия. Може да очакват като им се връчи мандата да водят преговори. Което може би е коректно. Смятам, че сега възможността за съставяне на правителство и предсрочни избори е 50 на 50", коментира още Атанасов. Според него в момента е еднакво вероятно да има кабинет в рамките на този парламент и да се отиде към предсрочни избори.

Атанас Атанасов обясни защо Борисов трябва да се яви в парламента, за да докладва за Плана, а не негов министър:

"Преди 4 години заявих, че ще се борим за възстановяване на парламентарната република. Много пъти съм критикувал Борисов за това. Година и половина не е стъпил в Народното събрание. Той е глава на правителството. Той би могъл да си доведе министър за помощ, но при такива важни ходове, това е негова работа. Нека да дойде в парламента и да обясни, а не да бяга от отговорност. Главата на правителството носи първо отговорността. Как може такова неуважение?!. Той беше казал за депутатите, че са безделници. Той се притеснява, че няма да е компетентен да отговоря на въпроси. Както е подкарал, той сам ще си унищожи партията. Но това си е негова работа."

"В Плана видях огромни пари за саниране и друг тип дейности, при които половината пари при управлението на Борисов се крадат. Какво правим с държавния бюджет? Единствено правителството може да иска актуализация. На Борисов фолклора е ясен. Ако не се избере правителство и се отиде на служебно правителство, бюджетът не може да се актуализира. Нека Борисов да прояви разум и да свърши тази работа. Около половин милиард дефицит има в бюджета", посочи съпредседателят на "Демократична България".

С тупането по банките депутатите на ГЕРБ не са искали да се изслуша финансовият министър и да се чуят тези цифри, посочи още Атанас Атанасов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във