Банкеръ Daily

Общество и политика

"Демократична България" настоява за закриването на КПКОНПИ

Политическото обединение "Демократична България" излезе с категорична позиция, че антикорупционната комисия трябва да бъде закрита.

Последните решения на антикорупционната комисия по казуса с “апартаментите на властта” – на министри, зам. министри, депутати от управляващото мнозинство – разкриват несъстоятелността на този орган, се казва в текста, публикуван на официалния сайт на политическата формация.

Сред основните мотиви за искането е липсата на независимост на КПКОНПИ от управляващото мнозинство. Друга причина е прилагането на повърхностни, избирателни и формални проверки за конфликт на интереси. Липсва и адекватен стандарт за оценка на имуществото на проверяваните за злоупотреби лица. От своя страна показните публични акции са само срещу неудобни за политическото статукво лица.

Комисията се използва преди всичко за даване на индулгенции на управляващите и техните приятели от олигархията, и осъществяване на административна репресия спрямо опозиционни политици и представители на бизнеса, пише още в становището. Комисията е удобен инструмент за защита на “своите” и преследване на “опозиционерите” заради наличието на правомощия да използва специални разузнавателни средства без адекватен парламентарен и съдебен контрол. Действията на КПКОНПИ не са съобразени с решения на съдилищата, както и с европейски правни норми и стандарти и това е превърнато в доминираща институционална практика.

В заключение в позицията се казва противодействието на корупцията остава само в наименованието на самата комисия. Очевидна е липсата както на воля, така и на визия и експертиза у управляващите за реално противодействие на корупцията чрез решителна реформа на прокуратурата и свръховластената фигура на главния прокурор. За периода на своето съществуване – от началото на 2018 г. – комисията потвърди със своите действия  първоначалната теза на "Демократична България" – за рисковете и вредата от съществуването на този псевдо независим, но реално поръчков орган.

Припомняме, че антикорупционната комисия излезе със заключенията си от проверките на апартаментите на властта, като при нито една от сделките не бяха открити нарушения.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във