Банкеръ Daily

Общество и политика

„Демократична България” настоява Столичната община да се откаже от инсинератора сега

Общинските съветници от „Демократична България” в СОС в декларация настояват средствата за строежа на инсинератор да бъдат пренасочени към мерки за ограничаване на епидемията, мерки за омекотяване на икономическия удар и дълго отлагани инвестиции с отношение към здравословната среда на живот.

"Режимът на извънредно положение в държавата предоставя на Столична община уникална възможност да вземе силно и навременно решение – да пренасочи планираните 310 млн. лева за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци в центъра на София към мерки за ограничаване на епидемията и дълго отлагани инвестиции с отношение към здравословната среда на живот", твърдят демократите.

„Всички сериозни изследвания на COVID-19 доказват правопропорционална зависимост между замърсяването на въздуха, скоростта на разпространение и броя на жертвите, а според данните от Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) на проекта, инсталацията за изгаряне на RDF гориво ще добави във въздуха на София нови 256 тона азотни окиси, 64 тона серни окиси и 13 тона ФПЧ годишно”, се казва още в декларацията.

Демократите посочват, че в същото време изпитваме огромна нужда от финансов ресурс за закупуване на тестове, консумативи и медицинска техника за справяне с епидемията и минимизиране на риска от вторични пикове. Столична община трябва да разполага с готов списък антициклични инвестиции за раздвижване на местната икономика и омекотяване на икономическия удар, който карантинните ограничения нанесоха на всяко столично домакинство и бизнес. „Сред тях няма място за проект със 100% импортно оборудване, който ще влоши здравето на софиянци, сериозно ще натовари столичния бюджет и ще затвори за десетки години напред пазарна ниша, в която могат да се развиват стотици фирми за рециклиране и екоиновации”, категорични са от обединението.

Според тях договорът за заем от 130 милиона лева от ЕИБ трябва да бъде прекратен и Столична община да запази максимална кредитоспособност, от която да се възползва при необходимост за справяне с кризата.

От „Демократична България” са убедени, че част от гранта по ОП „Околна среда” в размер на 180 милиона лева трябва да бъде спешно пренасочена към оборудване на болници. Друга част – към дейности за повишаване на енергийната ефективност на училища и общински сгради като саниране и монтиране на фотоволтаични и отоплителни панели. „Това е инвестиция в по-чист въздух и здравословна градска среда, която ще създаде допълнителна заетост в строителния бранш и ще снижи разходите на общината за поддръжка на тези сгради”, подчертават от обединението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във