Банкеръ Daily

Общество и политика

„Демократична България” настоя за прозрачност и отчетност в работата на Консултативния съвет по пътна безопасност към СОС

„Демократична България” настоя за пълна прозрачност и отчетност в работата на Консултативния съвет по пътна безопасност към Столичния общински съвет и представи Плана за пътна безопасност на София, разработен от експерти и общински съветници от обединението. Това стана на специална онлайн пресконференция.

“Консултативният съвет по пътна безопасност към Столична община се е превърнал в поредния параван на проблемите на пътната безопасност, с който г-жа Фандъкова прикрива слабостта на общината и неумението й да работи за подобряване на пътната безопасност в София... Въпреки че в него има доста смислени хора, добри професионалисти, той е зле управляван от СО”, заяви Ивайло Мирчев от “Да, България!”. Той подчерта, че съветът за последно се е събирал преди година, през което време няма данни да е свършил каквото и да било за пътната безопасност на София.

Мирчев допълни, че от Столичната община се сетиха да го съберат сега, след като от „Демократична България”, чрез общинските им съветници са изпратили запитване за броя на обследваните опасни кръстовища в София и това се е случило след трагедията с журналиста Милен Цветков. 

В искане, внесено от общинския съветник Симеон Ставрев, „Демократична България” е предложила да представи пред Консултативния съвет мерките от плана си с надеждата те да бъдат възприети и изпълнени от мнозинството в СОС.

Беше коментиран и фактът, че вече над месец остава неизпълнен ангажиментът на СО да направи доклад за кръстовището, на което се случи инцидентът с Милен Цветков (работа, отнемаща не повече от седмица). Докладът от обследването на опасните кръстовища, направено преди година, също не е получил публичност. Не са ясни нито резултатите от него, нито сумите, платени, за да бъде направено, нито техните получатели.

“Дали зад това не се крие опит на СО да си осигури спокойствие? Тъй като всички знаем, че има изключително активни НПО, които в годините изключително активно и последователно отстояват идеите си за подобряване на пътната безопасност в София и ще е много тъжно, ако някой в СО си е помислил, че, давайки им няколко десетки хиляди лева, ще затвори устите на тези хора, които всъщност искат да подобрят самата безопасност и са изготвили анализ в тази посока”, заяви Ивайло Мирчев. 

Сред акцентите от Плана за пътна безопасност, представени от общинския съветник Симеон Ставрев бяха устойчивите решения и политики, основани на данни. “Политиката, базирана на данни, е изключително важна за пътната безопасност, затова една от точките в плана ни е Проучване на опасните кръстовища. След като знаем кои са най-конфликтните точки в града, ще можем да вземем бързи мерки за подобряване на точно тези кръстовища. Ще знаем как да бъде пренасочен трафикът или регулирани светофарните уредби”, посочи той.

Ставрев обясни, че в Плана на „Демократична България” са заложени и проучвания на автомобилния трафик, които ще позволят да се определи най-натоварена инфраструктура, спрямо която с приоритет в капиталовата програма да влизат ремонтите или изграждането на алтернативни улици и булеварди.

“Предвиждаме и проучване на пътникопотока в градския транспорт. Трябва ни актуален анализ на това къде се движат хората. Така ще можем да направим нови линии на градския транспорт или да преправим някои от съществуващите, така че да обслужват по-добре пътниците и те да слязат от колите си”, обясни общинският съветник. Сред останалите мерки, представени от него бяха оптимизацията на Центъра за управление на трафика, връщането на споделеното пътуване, завишеният видеоконтрол и подобряването на пътната инфраструктура.

В своята част от изложението експертът Виктор Чаушев изрази съжалението си, че в българските наредби, регулиращи спецификите в пътната безопасност, не са заложени стратегическите насоки, дадени в тази област от Европейския съюз за държавите-членки. Чаушев сподели и необходимостта от подобрения в маршрутите на градския транспорт.

“Много е важно да излезем от социалистическото мислене, че като сменим превозните средства и хората ще слязат от колите и ще се качат на тях. Това няма как да стане, защото остарелите маршрути не отразяват съвременните транспортни необходимости на хората”, посочи той. Чаушев отбеляза, че има световни параметри, по които се пресмята колко линии на градския транспорт са необходими за определена урбанизирана територия и в София не достигат между 40 и 50 наземни линии на градския транспорт.

“Това са основно линии, които не преминават през центъра. Които свързват големи квартали, където вече има необходимост от такава обвързаност с градски транспорт. По тези направления, често много близки едни до други, няма градски транспорт и се генерира сериозен трафик по инфраструктура, която не е предвидена да го поеме. Затова трябва спешно да бъдат имплементирани линии на градския транспорт на тези места. Работим и по по-големи проекти като трамвая на “Тодор Каблешков”, за който се говори вече от 30 години”, каза още експертът.

Той допълни, че според Плана за устойчива градска мобилност тази трамвайна линия би поемала  55 - 65 000 пътници дневно и го определи като инфраструктура, която ще действа в система заедно с метрото, така че значително ще намали трафика и ще свали хората от автомобилите.

“Спешно е тази трамвайна линия да бъде изградена, дори може би има възможност да стане с европейско финансиране. Предстои от „Демократична България” да излезем с предложение по темата”, подчерта Чаушев. Сред другите ключови за пътната безопасност мерки той спомена и приоритизацията на кръстовищата.

“В западна Европа, когато даден трамвай достигне кръстовището, той автоматично изкомандва светофара да го пропусне в рамките на 10 секунди и това позволява значително в рамките на съществуващата мрежа да бъде увеличена средната скорост на движение. Това не са скъпи мерки, те много лесно могат да бъдат имплементирани. Технически е възможно и на сегашните  “умни” кръстовища, но за съжаление СО и в лицето на г-жа Йорданка Фандъкова това не го счита за приоритет и за тях е по-важно НСО да минава бързо, отколкото гражданите на София”, обясни експертът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във