Банкеръ Daily

Общество и политика

"Демократична България" извоюва разсрочено плащане на годишната карта за транспорт в София

Годишната карта за градски транспорт в София вече ще може да се плаща на две вноски, благодарение на доклада, внесен от "Демократична България" и приет вчера на заседанието на Столичния общински съвет (СОС), с който групата на обединението  предложи разсроченото плащане на този немалък разход.

Целта на предложението е едновременно да бъдат облекчени семейните бюджети в една доста трудна година, но и да бъде стимулирано използването на градския транспорт, като направим годишната карта по-достъпна за повече граждани.

В първоначалното предложение на "Демократична България" беше предложено разсрочване на 2,3 или 4 вноски. За съжаление управляващото мнозинство от ГЕРБ и "Обединени патриоти" отказаха да подкрепят разсрочването повече от 2 вноски. Доводът им беше, че бихме създали неудобства за Центъра за градска мобилност (ЦГМ) и рискове за приходите на дружеството. 

Според съветниците от "Демократична България" предложението за 3 вноски не само не създава риск за приходите на ЦГМ, но и предвижда минимално увеличение от 15 лв., с което да бъдат покрити именно административните разходи на ЦГМ - едно пословично зле управлявано дружество, за чиято реформа "Демократична България" отдавна настоява.

“Идеята е да служим на гражданите на София. Това, че подобно нещо е неудобно за ЦГМ е едно от нещата, които най-малко трябва да ни вълнуват”, заяви на заседанието на СОС общинският съветник от ДБ Веселин Калановски.

“Интересът на гражданите е основното в тази тема, а интересът на ЦГМ може да бъде гарантиран чрез прозрачна работа, организиране на разходи – нещо, от което това дружество е далече”, допълни председателят на групата Методи Лалов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във