Банкеръ Daily

Общество и политика

"Демократична България" излиза на протест пред президентството

"Демократична България" изрази несъгласието си от избора на Иван Гешев за главен прокурор. Според тях това е "тежък удар срещу надеждите на българските граждани за достойно бъдеще в правова държава". На 24 октомври Висшият съдебен съвет гласува почти единодушно за Гешев, който беше и единствената кандидатура, а сега предстои президентът Румен Радев да подпише указа за назначението му или да върне процедурата в начален етап.

Заради липсата на конкуренция хиляди граждани излязоха на протест по време на заседанието на ВСС. Те обаче не бяха допуснати до сградата на съдебния орган, тъй като в общината първо е бил заявен протест в подкрепа на Гешев. След това недоволните от избора му се преместиха на Орлов мост и блокираха кръстовището за близо едно денонощие.

"Демократична България" призова протестите да продължат и всички недоволни да се съберат пред президентството в 18:30 ч. Според тях чрез Гешев "корупционната върхушка се надява да си гарантира безнаказаност за още седем години в условията на още по-агресивна репресия". Обединението настоява президентът Румен Радев да не подписва указа за назначението на Гешев. Също така държавният глава да упражни конституционна инициатива и да започне консултации за изработването на конституционни промени, с които да бъдат извършени решителни реформи в прокуратурата и Висшия съдебен съвет, след което да бъде избран нов главен прокурор. От "Демократична България" искат и всички политически сили да се ангажират с извършването на дълбока съдебна реформа чрез промени в конституцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във