Банкеръ Daily

Общество и политика

"Демократична България" иска оставките на ръководителите на АПИ

"Демократична България" поиска оставките на ръководителите на Агенция "Пътна инфраструктура", както и на отговорните за внедряването на системата за купуване на електронни винетки. Съюзът между ДСБ, "Да България" и Зелените поставя седем въпроса до премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев, който отговаря за въвеждането на електронното управление. 

Публикуваме цялата позиция на "Демократична България":

Демократична България подкрепя електронизацията на винетките, въвеждането на електронна тол система и автоматизиране на контрола по пътищата с електронни средства.

Срамното фиаско на въвеждането на електронни винетки е поредното доказателство за управленската невменяемост на ГЕРБ и липсата на какъвто и да било капацитет за въвеждане на електронно управление. Става дума за сравнително проста електронна услуга, изпълнението, на която, доведе до поредния унизителен за държавата ни хаос. Това не е изолиран проблем, а системен провал по цялата верига:


 1. Няма терминали по граничните пунктове и влизащите в България не могат да си купят винетка.

 2. Трансформацията на хартиена винетка в електронна, според АПИ допуска злоупотреби, но от описанието на проблема изглежда като обикновена грешка в системата, затова я отмениха. Не е ясно какво става с хората, които вече са конвертирали и са си махнали старата винетка?

 3. Не работят различните начини за плащане.

 4. Не са активни всички езици в мобилното приложение, т.е. чужденците ще учат български.

 5. Отговарящият за тол системата Олег Асенов твърди, че това била “най-сложната информационна система, която работи в България в момента и не може всичко да се случва за миг.”

 6. Функционирането на сайта и мобилното приложение показват, че не са правени елементарни тестове, преди да се обявят за готови.

 7. Оказа се, че пътните полицаи все още нямат достъп до базата с електронните винетки.

 8. Липсва кол център, който да съдейства при възникване на проблем в процеса на покупка. Тепърва се организирал такъв.

 9. Ако някой иска да плати в брой за винетка, може да го направи само в А1 и… регионалните звена на АПИ.

 10. Ако живеете на село и искате да платите кеш – няма да можете да си купите винетка.

 11. Ако поради грешка на системата за е-винетки ви вземат пари два пъти, следва нетествана бюрократична процедура по възстановяване на сумата.

С оглед на това фиаско, настояваме за моменталната оставка на ръководството на АПИ и на всички , които имат отношение към възлагането и контрола по реализацията на поръчката. Настояваме също персонално премиерът Борисов да даде бърз и конкретен отговор на следните въпроси:


 1. Какви са загубите, които ще понесе бюджетът от нефункционирането на системата?

 2. Ще бъде ли глобена фирмата, разработила системата за електронни винетки?

 3. Какви проверки и последствия ще има за отговорните за този провал длъжностни лица?

 4. Как ще бъдат компенсирани тези, които вече са си купили месечна винетка за януари?

 5. Получиха ли премиите си за 2018 г. отговорните в администрацията за този проект?

 6. В какви срокове системата ще заработи реално?

 7. Какви мерки се вземат, за да не се случи същото и със системата за товарните автомобили?

Припомняме, че този провал идва след не по-малко срамния скандал със срива на Търговския регистър, за който все още няма нито обяснение, нито понесена отговорност. Той се случва в контекста на постоянното отлагане на въвеждането на система за електронна идентификация и електронни обществени поръчки. Случва се заедно с постоянни сривове на различни други публични електронни системи, включително на гранична полиция. Случва се непосредствено след позорния отказ да се въведе електронно гласуване, съгласно резултата от референдума за това.
Призоваваме вицепремиера Томислав Дончев или да обясни как точно с подобен капацитет ГЕРБ ще въвеждат електронно управление, или да признае пълния провал на тази политика и да поеме лична отговорност за него.

Въвеждането на ефективно електронно управление и гарантирането на националната кибер сигурност е въпрос на цялостна модернизация на държавата ни и осигуряване на толкова необходимите реформи и нашето общо конкуретно бъдеще. ГЕРБ дадоха изобилни доказателства за тоталната си неспособност и нежелание да реализират дигиталния преход на страната ни и да осигурят нейното заслужено място сред най-модерните общества и икономики. Време е да дадат път на управление, което може да реализира този приоритет. Демократична България е в състояние да осигури на българските граждани бърза модернизация – чрез ефективно въвеждане на електронно управление във всички сектори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във