Банкеръ Daily

Общество и политика

"Демократична България" иска оставките на Порожанов и Димов

Оставки на министрите Румен Порожанов и Нено Димов поискаха и от партията "Демократична България". Причината за настояването е повишеното напрежение в сектор биоземеделие и променят, които се готвят в Закона за биологичното разнообразие.

Освен оставките на министрите от формацията, искат напускането и на екипа от експерти, довел до неяснотите в сектор земеделие. Това се казва в позиция на "Демократична България" в подкрепа на биоземеделците и малките и фамилни ферми, които развиват местната икономика и опазват околната среда.

"След оставката на Порожанов е необходимо незабавно коригиране и обнародване на промени в Наредба 5 на МЗХГ, които да отстранят порочните текстове, предизвикали протестите на българските биоземеделци. Нужно е незабавно изплащане на дължимите от държавата европейски компенсаторни плащания за биоземеделие и агроекология", пишат от "Демократична България". 

Искането на демократите за оставка на министър Нено Димов е заради действия в ущърб на българската природа и държавните интереси. "До момента не е известно нито едно полезно негово действие, а в същият момент това е секторът с най-голям брой наказателни процедури от страна на Европейската комисия", твърдят от обединението. 

Те допълват, че след оставката на Димов трябва да се оттеглят скандалните промени в Закона за биологичното разнообразие, според които се цели намаляване на площите от зоните от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

От "Демократична България" са възмутени от поредното действие на държавата, което е във вреда на малкия и среден бизнес. Те подкрепят протестите на българските биоземеделци.

"Призоваваме българските граждани да подкрепят тези протести, защото те касаят всички обитатели на тази страна, заради своите икономически, екологични и социални компоненти", се казва в позицията на "Демократична България". 

От политическата формация обясняват, че в интерес на обществото са именно чистата храна и чистата околна среда. Такива са и тенденциите в ЕС. Биоземеделието и агроекологията гарантират повече приходи за местната икономика и повече заетост по места.

"Българските фермери, които са избрали трудния, но важен за обществото, икономиката и планетата отрасъл на биоземеделие и агроекология, последни получават своите плащания, като за миналата година те все още не са им платени. Това се случва на фона на това, че зърнопроизводителите получиха своите субсидии преди повече от 5 месеца. 

Явно целта е биопроизводството да бъде ликвидирано в сегашния си вид, а на негово място да се появи монополизиран от няколко фирми сектор, за който единствена цел ще са субсидиите", се казва в позицията на политическата формация.

Според тях земеделският министър Румен Порожанов и ведомството му се изявяват като защитници на големите агро-химични компании и на завладяващите все по-големи земеделски площи зърнопроизводители.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във