Банкеръ Daily

Общество и политика

"Демократична България" иска оставката на вътрешния министър

Съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов  поискаха оставката на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и предупредиха, че в противен случай симпатизантите на организацията ще се съберат пред МВР тази вечер.

Протестът ще бъде днес от 18 ч. пред Министерството на вътрешните работи с искане за оставката на министър Маринов.

"Още днес настояваме вътрешният министър да подаде оставка. Ако той не подаде, министър-председателят да му я вземе и да я внесе в парламента. Между другото, къде е този вътрешен министър, да не би да се е скрил в хотел "Амбасадор", защото той там често ходи", заяви Христо Иванов.

През последните дни действията на полицията станах повод за множество критики. Още няма отговор защо МВР допусна да се стигне до напрежение в парк "Росенец", след като не беше позволено на български граждани да отидат на публичен плаж. Дори кметът на Бургас определи действията на униформените като грешка.

Появиха се и записи на полицейско насилие на протестите срещу правителството в София. Въпреки че ясно се вижда как група служители на МВР удрят беззащитни хора на земята, от вътрешното ведомство още не са дали отговор кои са провинилите се полицаи и ще бъдат ли наказани. Докато няколко мъже са настанени в "Пирогов" с тежки травми, шефът на СДВР Георги Хаджийски обяви, че все още се извършвала вътрешна проверка по случая и не е ясно дали имало пребити хора.

"Има тежко полицейско насилие над протестиращи. Млади хора бяха пребити в центъра на София и захвърлени по болниците без да се съобщи на техните близки, защото били задържани", коментира Христо Иванов.

Прокуратурата до сега не е съобщила да е образувана проверка по сигналите за полицейско насилие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във