Банкеръ Daily

Общество и политика

''Демократична България'' иска изслушване на Гешев в парламента

"Демократична България": Ивайло Мирчев, Христо Иванов и Атанас Атанасов

"Демократична България" ще поиска доклад от прокуратурата и изслушване на главния прокурор Иван Гешев по повод кадрите с полицейско насилие над протестиращи от миналото лято.

Целта на изслушването във вторник ще бъде пълното разкритие на фактите около "замитането на това престъпление", каза пред репортери съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов. Искането ще бъде внесено в парламента в понеделник.

Според Иванов, Андон Андонов – човекът, който непосредствено ръководи операцията, е обжалвал своето дисциплинарно наказание, което е две години без право на повишение. "По повод на това обжалване става ясно, че прокуратурата е разполагала с тези кадри. Има едно замитане от страна на прокуратурата. Двамата министри, които са отговорни за това, сега са депутати с депутатски имунитет. Тук става дума за пълно разплитане и понасяне на политическа отговорност на най-високи нива на това престъпление", подчерта депутатът от ДБ.

По повод съставяне на правителство с третия мандат, той отбеляза, че всеки, който търси подкрепата на ДБ, трябва да е готов на дискусия по имената, които се предлагат за министри. По думите му на протестите миналото лято хората са искали прозрачна, отговорна професионална власт без авторитаризъм: "Тази страна няма нужда от поредни избори, а от управление. С третия мандат, с преговори и професионално отношение, с отговорност и прозрачност, можем да излъчим правителство, изключвайки ГЕРБ и ДПС. По всичко останало с другите политически формации можем да се разберем и да осигурим управление, а не хаос на фона, на който някой да прави шоу."

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във