Банкеръ Daily

Общество и политика

"Демократична България" е против манипулативното поднасяне на комунистическия режим в учебниците

Партиите в обединение „Демократична България“ изпратиха отворено писмо до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с настояване за обективно изучаване на комунистическия режим в България и за последиците от него и в категорично несъгласие със спестени термини и съдържание. Те припомнят, че преди почти две години, на  28 ноември 2017 г., във връзка с обсъждането на предложената програма по предмет история за 10-ти клас на средните училища в България, също са запознали ведомството с позицията си.

"Възмутени сме от същото повторно, упорито - манипулативно поднасяне на историята за комунистическия режим – този път от вече готовите учебници за 10-ти клас за 2019/2020 учебна година, одобрени от МОН на 20-ти юни тази година. Тези скандални учебници бяха вече подробно анализирани в медиите от журналисти и интелектуалци, а освен това предизвикаха гняв и протест в огромно мнозинство от активни граждани в социалните мрежи. Но най-нетърпимото е, че ще ги четат и учат нашите деца", се казва в писмото на демократите.

В него се напомня, че „Демократична България“ е поела политическа отговорност да не допусне забрава и изкривяване на истината за "мракобесния и античовешки режим в периода 1944 – 1989 г. в България". "Настояваме младото поколение да не бъде оставено да черпи информация само от тесни семейни  и родови кръгове, където с течение на годините фактите биват субективно изкривявани, а често и съзнателно подменяни. Няма да допуснем и добре организираната политика на „академично замитане под килима“, което в крайна сметка фалшифицира общественото знание за тоталитарния период", пишат хората на Атанас Атанасов и Христо Иванов.

Според тях истината за зверствата не бива да бъде педагогическо табу. По думите им на младите хора трябва да се представят не безобидни „нормализирани“ версии на историята на комунизма, често граничещи с неприкрита носталгия по онова време: подобни учебници защитават режим, който е признат за престъпен със закон. Те не позволяват неговите престъпления да бъдат показани в цялата им грозота и не желаят подрастващите да знаят подробности за тази идеология, натоварена с огромна историческа вина, категорични са от "Демократична България".

"Манипулираната памет и избирателният поглед към тоталитарния режим са риск за бъдещето на демокрацията в България. Това е основанието ни да настояваме за спирането на въпросните учебници от печат и за много сериозно, отговорно към фактите, преработване на текстовете за периода 1944 – 1989 г.", настояват демократите.

От „Демократична България“ се заканват, че този път ще мобилизират масова подкрепа на исканията си, защото те са искания на огромен брой честни хора и демократи в България. "Ще инициираме политически дебат за постигане на съгласие около онази историческа истина, която поколенията трябва да знаят и никога да не забравят", обещават още от "Демократична България".

ДСБ, "Да, България" и "Зелено движение" настояват правителството на Република България, в лицето на министъра на образованието, да инициира отговорен дебат в Народното събрание за гласуване на нова декларация с политическа оценка на тоталитарния период 1944 – 1989 г. Тя следвало да зададе норма за списване на съдържанието на учебниците на нашите деца, при това с ясен, осъждащ характер на този период и идеология. "Нека тази декларация бъде първата стъпка на законодателната, съдебната и изпълнителната власти, които отдавна трябваше да направят необходимото по осигуряване на юридическите и институционални условия, за спазване на приетия още през 2000 г. Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен", призовават демократите.                                                              

Facebook logo
Бъдете с нас и във