Банкеръ Daily

Общество и политика

„Демократична България“: България не е Гешев и Борисов

Един от най-важните резултати от протестите в България е “проглеждането” на европейските институции за управлението в страната, но предстои дълъг път. Около това мнение се обединиха съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов и евродепутатът от обединението Радан Кънев. Двамата говориха пред протестиращи в Брюксел българи, часове преди обсъждането в Европейския парламент на темата за върховенството на закона в България.

“Може да се окаже, че това ще бъде един от най-важните резултати от протестите - това, че Борисов и неговото управление, че Гешев и неговата прокуратура се превърнаха в токсични партньори за европейските институции, че европейските институции си отвориха очите за цялата ситуация в България, повече няма да могат нашите мафиоти да се ползват от комфорта на това да бъдат игнорирани и пренебрегвани техните действия в страната”, заяви Христо Иванов пред протестиращите.

“Това е началото на един дълъг път, който ще важи не само за България, но за всяка европейска държава”, каза пък Радан Кънев. Той благодари на протестиращите за активността им и напомни: “Европейският парламент няма да свърши нашата политическа работа в България и политическата промяна зависи от нас”.

Христо Иванов припомни отговорите на българската прокуратура на въпросите на Европейския парламент, от които се разбира, че държавното обвинение разследва записите на премиера Бойко Борисов и тяхното съдържание, както и че били правени процесуално-следствени действия по отношение на къщата в Барселона. Според него отговорите показват “яростния двоен стандарт” на прокуратурата. “Когато става дума за разследвания по отношение на Борисов, те се вършат в тайна, ако изобщо се вършат. А се вършат в тайна, за да могат да бъдат смачкани и замазани под килима”, смята съпредседателят на “Демократична България”.

Той предупреди, че днешният дебат ще бъде използван за пропаганда, че се говори срещу Родината.

“Нашата Родина не е Гешев. България не е Борисов. България не е мафията. България е всички тези граждани, които са свободни излизат да протестират и да искат едно - равен закон за всички”, заяви Христо Иванов.

Изявленията на Христо Иванов и Радан Кънев пред протестиращи българи в Брюксел може да висите ТУК:

Facebook logo
Бъдете с нас и във