Банкеръ Daily

Общество и политика

„Демократична България”: Без свободни медии няма демокрация

Световният ден на свободата на печата е повод да обърнем поглед към състоянието на медийната свобода у нас. „Демократична България” винаги е настоявала, че свободата на медиите е върховна демократична ценност. „Остро осъждаме всички действия, които са насочени срещу малкото останали свободни медии и журналисти. Заплахите и атаките спрямо журналисти, които търсят истината и информират обществото, са тежко посегателство върху достойнството ни на граждани”, се казва в позиция на обединението.

Според демократите подкопаването на медийната свобода и плурализма в България е заплаха за правата на всеки един от нас - без свободни медии няма свободен и информиран избор. „Липсата на истинска свобода на медиите става особено опасна в ситуация на извънредно положение и отказ на Народното събрание да упражнява (дори и само фасадно) своята функция за контрол над изпълнителната власт”, пишат още от формацията.

В състояние на “война” с пандемията доверието в обществените медии и качеството на информацията, в това число критичността на обществените медии, са въпрос на национална и здравна сигурност, казват още от „Демократична България”.

„В последния доклад на Съвета на Европа по темата се посочва, че: “В последните няколко години в България се наблюдава влошаване на работната среда за журналистите, в резултат на поляризиращия характер на публичния дебат, откритата враждебност на избраните политици и продължаващите атаки върху независими медии, посредством административен и съдебен тормоз, както и чрез физически заплахи. Собствеността на медиите е непрозрачна и се характеризира с превземането на медийния пазар от олигарси, използващи медийната си власт, за да упражняват политическо влияние, да атакуват и очернят противниците и критиците си. Основен дял от бизнеса за разпространение на вестници в страната е под контрола на единен конгломерат, собственост на политик. Независимите журналисти и медии са редовен обект на заплахи, отправяни както лично, така и онлайн. Независимостта на аудиовизуалните медии е подкопана от спорни назначения и мениджърски решения. Трима разследващи журналисти са принудени да напуснат Нова телевизия, след като каналът е придобит от близък до правителството олигарх”, пише в позицията.

От формацията посочват, че властта усърдно поддържа и легитимира пропагандна машина за репресия срещу всеки свободен глас. „Имаме медийна мафия, която яростно воюва с опозиционното и критично мнение и раболепно ръкопляска на управляващите”, категорични са демократите. 

От „Демократична България” за пореден път заявяват, че, за да бъде България демократична страна, трябва да има:

●             истинска прозрачност в собствеността на медиите - краен собственик, а не подставени лица или офшорни компании;

●             прозрачни механизми и обективни критерии, по които да се разпределят държавните и общински средства за реклама и информационни кампании;

●             постоянен и ефективен мониторинг на натиска, прилаган върху журналисти и медии в тяхната работа;

●             гаранции за реална независимост на обществените медии;

●             високи професионални стандарти (но не само на теория) в назначенията на членове на СЕМ;

●             разбиване на практическия монопол в разпространението на печата;

●             ефективно прилагане от страна на институциите на Закона за достъп до обществена информация;

●             политики за повишаване на медийната грамотност, прилагани на практика;

●             подобрен достъп до медийно съдържание за хора с увреждания и специални образователни потребности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във