Банкеръ Weekly

Общество и политика

Демократи написаха законопроект за личните данни

Лидерите на "Да, България", "Зелените" и ДСБ - Христо Иванов, Владислав Панев и Атанас Атанасов

Обединението "Демократична България", състоящо се от ДСБ, "Да, България" и "Зелените", е изготвило законопроект, който в голяма степен да гарантира защитеността на личните данни, които Агенция "Пътна инфраструктура" събира за гражданите. В четвъртък (31 май) съюзът излезе с официална позиция за безконтролното използване на камери на пътя.

"Неприкосновеността на личното пространство е основно гражданско право в демократичните държави. Въпреки това институциите нерядко ходят по ръба на неговото нарушаване", се казва в документа. Според дясната формация всички си мислим, че сребристите, четвъртити камери, които виждаме по възлови места, докато шофираме извън населените места, имат единствената цел да измерват трафика и не записват кои са преминаващите автомобили и тяхната скорост. Но се оказва, че това изобщо не е така.

"Агенция "Пътна инфраструктура" поддържа над 300 камери, които освен координатите заснемат и запазват регистрационния ви номер, скоростта и часа на преминаване. Тези данни се пазят безсрочно и в момента агенцията знае с голяма точност къде и кога сте пътували в страната с личния си автомобил през последните пет години", се казва още в разпространената позиция.

 Демократите са категорични, че за това липсва каквото и да било правно основание - няма закон, който да позволява на АПИ да събира тези данни, нито да ги съхранява толкова време. Освен в разрез със здравия разум това е и доста спорна практика съгласно новия общ регламент за защита на личните данни (GDPR).

Нещо повече, данните се съхранявали по начин, който не предоставял информация кой, кога и по каква причина ги е използвал, а при евентуален пробив в системата и изтичане на информация  те можело да станат всеобщо достояние. Дава се и пример какво би могъл да направи престъпник, който знае, че всяка сряда около 9:00 сутринта пътувате от Плевен до Монтана и се връщате в петък? Или собственик на транспортна фирма, който получи всички данни за маршрутите на конкуренцията?

Поради тези рискове от "Демократична България" са записали конкретни мерки в предлагания законопроект, с които в голяма степен да се гарантира защитеността на личните данни, събирани от  АПИ.  Те включват: първо, съхраняване във вид, неизползваем за неоторизирани лица; второ, ограничаване и регламентиране на достъпа до събираната информация; трето, задължително писмено известяване на всеки гражданин, когато за негов автомобил е извършено търсене в базата данни. И не на последно място - изтриване на събраната информация не по-късно от шест месеца след заснемането.

Законопроектът е изпратен на Народното събрание и на Агенция "Пътна инфраструктура". От дясното обединение очакват бърза реакция от парламентарните групи и депутатите предвид влезлите в сила миналата седмица промени на европейското законодателство за защита на личните данни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във