Банкеръ Daily

Общество и политика

Демографският вакуум може да се запълни с българско население, твърди експерт 

Населението на България вече е под 7 милиона, показват последните данни на Евростат. В края на 2018-а българите сме били точно 7 милиона. В сравнение с предходната 2017-а сме се стопили с 49 995 души. Продължава процесът на застаряване на българското население. Според националната статистика хората между 14 и  64 години са около 4 милиона и половина. А сънародниците ни над 65 години са приблизително 1 милион и половина.

Делът на жените над 65 г. е по-голям от броя на мъжете в тази възрастова група - съответно 24,8% срещу 17,7%. Причината - по-голямата смъртност сред представителите на силния пол.

Общият брой на хората в Европейския съюз е около 513 милиона. На първо място по население е Германия, следвана от Франция, Великобритания и Италия.

Тази статистика не изненадва специалистът по демография доц. д-р Георги Бърдаров. „Това не е изненада, защото в последните поне 15-ина години България намалява средногодишно с по 50 000 души. Може да се направи прогноза в обозримо бъдеще какво ще бъде населението”, коментира той пред Нова телевизия. 

Според него най-големият проблем на демографията е първото място по обща смъртност. „Ние имаме общини, в които смъртността надхвърля 30 промила”, обясни той.

Доц. Бърдаров е категоричен, че демографският вакуум може да се запълни с българско население. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във