Банкеръ Daily

Атанас Пеканов:

Демографската криза е сред основните предизвикателства пред България

Кохезионната политика е политиката на сближаване на ЕС. Европейските средства по линия на кохезионната политика отиват по регионите, така че те да помогнат на тези региони, които са по-слабо развити; на тези, които имат нужда да догонят центъра на ЕС. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов от чешката столица Прага по време на включване от Фейсбук.

"Говорихме и защитихме позицията, че европейските средства по кохезионната политика и техните резултати трябва да бъдат по-ясни и по-близки до гражданите. Трябва да са в проекти, които помагат на регионите и повишават заетостта, повишават качеството на образование и здравеопазване'', допълни той.

Освен това защитихме позицията, че освен важните цели по зеления и дигитален преход, Европа трябва да работи и по демографските си проблеми. Демографската криза е едно от основните предизвикателства пред България, посочи Пеканов.

"На трето място търсихме и решения на европейско ниво по отношение на енергийната криза. Европейският съюз трябва да намери такива решения, които да отговарят на нуждите на отделните страни-членки'', добави служебният вицепремиер.

"В разговора ми с еврокомисаря Елиза Ферейра отново подчертах нуждата кохезионната политика да прави ясни стъпки по решаване на демографската криза. Говорихме и по отворени казуси пред България, както и за трудностите, които можем да имаме по отношение на Фонда за справедлив преход'', обясни Атанас Пеканов.

"С хърватската министърка Наташа Трамишек разговарях за текущия процес по приемане на еврото в Хърватска и как гражданите там го виждат, какви са казусите и как обществото се напасва към тях, какви защитни механизми хърватската държава е предприела, за да тече този процес по най-добрия начин", каза още той.

"Имах среща и с държавния секретар на Германия Свен Гиголд, с когото разговаряхме за държавните приоритети пред нас, работата ни по членството ни в Шенген и Еврозоната'', завърши Пеканов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във