Банкеръ Daily

Общество и политика

Делта вариантът на коронавируса доминира в България

Делта вариантът на коронавируса почти изцяло доминира в България, показва най-новият анализ на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

Пробите са анализирани чрез целогеномно секвениране - специфично проучване, което представлява "разчитане" на всички генетични инструкции в дадена проба със SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19) и доказва разпространението на различните варианти.

Според изнесените от центъра данни от анализирани 85 клинични проби са установени 84 с делта вариант (B.1.617.2) и 1 с алфа вариант, или т.нар. британски вариант (B.1.1.7).

Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 8 - 28 юли тази година и са изпратени от 26 различни лечебни заведения от 18 области на страната, се уточнява в съобщението.

Единствената проба с алфа вариант е от Стара Загора, а заразеният е на домашно лечение. От останалите 84 човека, при които е открит делта вариантът, 14 са на лечение в болница, 57 - у дома, четирима са починали, а 9 са оздравели.

Окончателният анализ за дефиниране на вирусните варианти е извършен с помощта на програма Nextclade Web v1.5.3. и Pangolin COVID-19 Lineage Assigner v3.1.11, посочват от центъра за заразни и паразитни болести.

Facebook logo
Бъдете с нас и във