Банкеръ Daily

Проф. Радостина Александрова, вирусолог в БАН:

"Делта" вариантът на COVID не отменя действието на ваксините

Напълно е възможно да има и още хора, инфектирани с "делта" (индийския) и "бета" (южноафриканския) варианти на COVID-19 у нас. Това заяви проф. Радостина Александрова, вирусолог в БАН. "Да, тези варианти се разпространяват по-лесно и в някаква степен биха могли да намалят имунната защита. Все още нямаме категорични данни за тежестта на заболяването. Във всички случаи вариант, който се разпространява по-лесно, би могъл да повиши броя на хоспитализираните", подчерта проф. Александрова.

"Това, че случаите са по-малко у нас е един сигнал, че трябва да използваме този момент, за да се подготвим и евентуално да предотвратим една по-сериозна ситуация в следващите месеци, и да ограничим тяхното разпространение с всички мерки, включително чрез ваксини", призова вирусологът. "Данните показват, че индийският и южноафриканският варианти могат в някаква степен да преодолеят тази защита, но в никакъв случай не отменят действието на ваксините", добави тя.

Още през април, когато за първи път бяха регистрирани такива случаи във Великобритания, техните специалисти предупредиха, че все още има много хора, които не са достатъчно защитени с ваксини, посочи пред БНТ професорът.

"Въпросът за преваксинирането е отворен, той все още няма категоричен отговор, но във всички случаи производителите работят върху актуализирането на ваксините. Има идея с помощта на изкуствен интелект да се предвидят и мутациите на този вирус за в бъдеще", добави специалистът.

"За 10 седмици в Израел бяха ваксинирани повече от 60% от хората. Техният опит показа, че ваксините работят, но и още нещо - че процентът след това почти не се увеличи. Сега в момента там започва да се наблюдава и едно леко покачване на новите случаи основно заради "индийския" вариант, включително при ваксинирани хора, без да се съобщава дали те са били само с една доза. При тях обаче клиничната картина е много по-лека", уточни проф. Александрова.

На въпроса трябва ли децата да се ваксинират, тя отговори, че от една страна това категорично трябва да стане, но от друга се поставя и въпроса дали децата трябва да бъдат приоритетна група, тъй като не боледуват толкова тежко.

Facebook logo
Бъдете с нас и във