Банкеръ Daily

Общество и политика

Делото за катастрофата, при която загина Милен Цветков, тръгва на 23 февруари

Делото за тежката катастрофа, при която загина телевизионният водещ Милен Цветков, ще започне по същество на 23 февруари. 

На днешното разпоредително заседание Софийският градски съд конституира като частни обвинители в процеса сина, дъщерята и сестрата на журналиста. Тъй като синът на журналиста е малолетен, той ще бъде представляван от своята майка.

Подсъдимият Кристиан Николов (22 г.) за първи път се видя с част от близките на Милен Цветков. Обръщайки се към тях в съдебната зала, той изрази съжаление, макар да каза, че знае, че с думите си не може да ги утеши. Той поиска да е под домашен арест, като декларира, че няма да пречи на делото, но съдът за пореден път му отказа.

Разпоредителното заседание започна с искане на отводи. Защитникът на Николов поиска съдът да отстрани един от наблюдаващите прокурори, защото има съмнение в неговата безпристрастност. Съдията отказа.

Прокуратурата пък поиска майката на Кристиан да не бъде конституирана като негов защитник, защото е била обвиняема по същото дело. Съдът този път се съгласи.

За пореден път адвокатите на Кристиан Николов оспориха обвинението му, че умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков, което е основния спор по това дело. Той обаче ще се изяснява в процеса по същество.

Николов се изправя пред петчленен състав на Софийския градски съд с председател Веселина Ставрева. Двамата съдии и тримата съдебни заседатели вече се срещнаха с подсъдимия, когато отхвърлиха искането му да излезе от ареста.

Още в досъдебното производство стана ясно, че основният спор между прокуратурата и защитата е обвинението за умисъл в пътния инцидент, при който загина Милен Цветков, защото Николов е шофирал след употреба на три упойващи вещества, с двойно по-висока скорост, не е направил опит да спре на червено и е застрашил живота и на други участници в движението.

От това дали той е действал умишлено или непредпазливо, ще зависи и присъдата, която ще получи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във