Параграф22 Daily

Общество и политика

Делото за "Графа" се разсъхва по "калъп"

Колективна отговорност, спорни експертни преценки, обвинителна теза по показанията на един прокурорски свидетел са познатите по много знакови дела предпоставки за бъдеща оправдателна присъда. Същите белези са налице и по делото за трамвайното трасе на столичната ул. "Граф Игнатиев" с подсъдим бившия заместник-кмет по транспорта на Евгени Крусев. Обвинението срещу него е за предприето изменение на сключения с „Джи Пи Груп“ АД договор за обществена поръчка, въз основа на който дружеството придобило облага в размер на 920 хил. лв. - както от завишени цени, така и в резултат на неизпълнени дейности.

Скандалът, заради който Крусев подаде оставка, гръмна по разкрития на проектанта инж. Румен Борисов и сдружението "Спаси София". Спорът е за подменената вибрационна подложка на релсите, търгът за която беше спечелен за материал на австрийската фирма "Гецнер", но поставиха продукт на английската "Пандрол". Промените са направени по инициатива на Крусев, но решението е взето от експертен съвет към Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община, в който участват 29 души. Сред тях са главният архитект Здравко Здравков и шефът на "Метрополитен" АД Стоян Братоев, чиито разпит защитата поиска. 

Прокурорският свидетел Румен Борисов беше атакуван с данни за сключени предварително между него и заложените в проекта доставчици договори за ползване на техните продукти при спечелване на поръчката. При избухването на скандала Крусев обясни, че проектът е лош и опасен, като можело да се стигне до удар между разминаващите се трамвайни мотриси. Официален представител на доставчика на подложката пък била фирма собственост на сина на Борисов.

Проектантът беше нападнат и от свидетеля на защитата Асен Тасев, който е председател на съвета на директорите на "Столичен електротранспорт" ЕАД. Според него "делото е инициирано от един технологичен бандит", а новият релсов път по "Графа" е "най-добрият, който е правен на територията на София за последните 30 години". Подложката на "Гецнер" била заменена, понеже не била годна за приложение във влажна среда, а Румен Борисов изобщо не предоставил работни проекти и в условията на спешност били открити още "куп проблеми". 

"До тези обвинения се стигна заради проектанта на първоначалния проект, който искаше да си прекара свои лични доставчици на материали. Първоначално поръчката беше обявена през март 2017 г. и прекратена два дни преди да се подадат офертите. След това, през август, единствената промяна в изискванията били две таблици, които касаят същата подложка. В крайна сметка е сложена подложката в първоначалния проект, която беше предложена от Борисов и след това изменена също от Борисов между двете обявявания на поръчките", обясни Тасев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във