Банкеръ Daily

Общество и политика

Делото за ''Царските конюшни'' завърши с оправдателни присъди

През 2018 година в известните „Царски конюшни” в София избухна пожар

Делото за продажбата "Царските конюшни" в София приключи на първа инстанция с две оправдателни присъди. Специализираният наказателен съд оправда по всички обвинения бившия областен управител на София Веселин Пенев и лицензирания оценител на държавни имоти Юлия Цекова.

Пенев беше обвинен в безстопанственост и сключване на неизгодна сделка. Според прокуратурата имотът в центъра на столицата е продаден за 658 870 лв. без ДДС, т.е. по 90 лв. на квадратен метър. Реалната му пазарна цена обаче възлиза на почти 11 млн. лв. Освен това парцелът е бил разделен на три части, за да се избегне текст в закона, който предвижда продажбата на държавен имот с цена над 500 000 лв. да става единствено с решение на Министерския съвет.

Според държавното обвинение с действията си бившият областен управител е нанесъл щета на бюджета в размер на над 10 млн. лв., а срещу него бяха повдигнати и още две обвинения – заради нает от областната управа джип и продажбата на ведомствен апартамент в столичния квартал „Изгрев“.

Юлия Цекова бе обвинена за това, че в качеството си на лицензиран оценител е дала неверни оценки и заключения за определяне пазарната стойност на три недвижими имота частна държавна собственост в центъра на столицата, възложени ѝ от областния управител на София. 

Делото беше отлагано неколкократно. 

През 2019 г. Софийският градски съд обяви сделката мeждy бившия oблacтeн yпpaвитeл нa Coфия Beceлин Πeнeв и „Eвpoтpaнcбилд“ OOД за терена на „Царските конюшни” за нищожна. 

Оправдателните присъди подлежат на протест пред Апелативния специализиран съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във