Банкеръ Weekly

Общество и политика

Делото "КТБ" - компромисът свидетел на обвинението

Докъде стига ползата и откъде започва вредата от инсталирането на прокурорски свидетели по мегаделото за източване на Корпоративна търговска банка? Макар и да подкрепят като цяло обвинителната теза, спомените на Бисер Лазов и Орлин Русев изразяват обратната страна на участието им в порочните практики, които сега описват. За това говорят както синхронът, така и разнобоят в показанията им за ролята на мажоритарния собственик Цветан Василев в отпускането на кредити и тегления на главна каса в банката.

 

Русев, който беше сред задържаните и обвинените след поставянето на КТБ под специален надзор, се подреди до Лазов като свидетел на държавното обвинение и го последва в даването на показания. Според Орлин Русев, който е бивш прокурист, изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на банката, заседанията на този орган били проформа и реално не се провеждали. "Колективните" решения се взимали с разнасяне на документите за подпис по кабинетите. Председателят на УС не можа дори да си спомни колко подписа са били нужни по принцип, за да е легитимно едно решение на съвета. Нито пък от колко души е бил съставът му. Изглежда нахалост е взимал заплата в тази банка или пък само защото е бил съгласен да подписва, но ... сега няма спомен човекът.

Русев потвърди тезата на Лазов, че Цветан Василев е управлявал банката еднолично по схемата "звъни се първо на Русев, после на Лазов с инструкции да бъдат осигурени едни средства". Нарежданията за тегления от Главна каса били давани върху принтирани имейли, върху които Василев надрасквал с ръкописна резолюция какво да се прави. Така потоци пари излизали кешово само на базата на въпросните хвърчащи листчета, които не представлявали счетоводни документи.

И двете "десни ръце" на Цветан Василев работели обаче безропотно по този модел. На въпросите на защитата Орлин Русев отговори, че не се е оплаквал и не е сигнализирал за проблеми и нередности, каквито не били установени и при различните видове одит. А като отговарящ за ликвидността не подавал сигнали, защото бил убеден, че Василев както теглел, така и внасял пари в банката. Същевременно не знаел дали тегленията се отразяват счетоводно.

Показанията на Орлин Русев са удивителено свидетелство за изкривяването на процеса, който допуска човек на такава позиция да избегне наказателна отговорност. Според него Цветан Василев формално не е наредил нито една кредитна операция, нито пък се е стигало до липси на главна каса преди краха на банката, който прокуратурата подсигури с твърдението за изтеглени по нареждане на Василев 206 млн. лева. Средства от главната каса на КТБ са взимани, за да се отпускат на различни търговски дружества свързани с Цветан Василев, но документално касовата наличност била поддържана с ежедневен баланс от приходи и разходи.

А тъкмо Русев контролирал касата като изпълнителен директор, но правел това единствено по документи. Правел, не се оплаквал и си прибирал тлъста сума всеки месец.

Бисер Лазов твърдеше на практика същото - че огромни пробойни в главна каса е имало многократно през годините и са правени всевъзможни трикове за "оправянето" им. Като счетоводител на фирмите под контрола на Цветан Василев той бил наясно и с операциите в банката, но също работел без възражения по схемата. И защо да не го прави, щом като е имало и специална комисия, която извършвала регулярни проверки на наличностите, правени били вътрешен и външен одит, но все не констатирали нарушения.

"В КТБ съществуваше практика празни бланки да бъдат подписвани от изпълнителните директори и те да стоят заключени в касите - аз държах в моята каса бланки на другите изпълнителни директори, а те в касите си - бланки с моя подпис. Това се правеше с цел, когато в петък отсъстват част от изпълнителните директори да може да бъде издадена банкова гаранция по рамкови договори, по които трябва да се даде банкова гаранция. Такъв документ с мой подпис е взет от касата на колега и е създаден текст с невярно съдържание. Заявявам, че аз никога не бих използвал техни подписи за документи със съдържание, което да ги набеди или злепостави", заяви Орлин Русев.

Иначе всички знаели през цялото време за финансирания от банката "извънбанков бизнес" на Цветан Василев. Той не го криел, а те нямали причина да възразят. "Притежаваше фирми и предприятия, които e купувал с цел да ги препродава. Фирмата му "Бромак" на по-късен етап взе мажоритарния дял в КТБ. И за други фирми ми е говорил - за "Дунарит", за "Авионамс", за "Петрол", за БТК и много други. Бисер Лазов го консултираше в извън банковия бизнес. Той препредаваше нареждания на Василев. Ежедневие бяха сделки, в които в договора за покупка била отразена датата на последващата продажба, и обратното", разказа Русев.

През пролетта на 2014 г. Цветан Василев дори му споделил, че ще продаде свои активи в БТК, за да погаси дългове към КТБ. След удара по банката пък ключовото му дружество "Бромак" върнало 120 млн. лв., а той се ангажирал с планове и мерки за спасяването й. Ходове, които са били обречени с оглед последвалата намеса на БНБ и двойната игра на ръководството й в лицето на гуверньора Иван Искров.  

И все пак между двамата прокурорски свидетели има една голяма разлика. За разлика от Бисер Лазов Орлин Русев изглежда няма роля в отклоняването на активи под контрола на КТБ. Лазов отрече да е сключвал сделки с банково имущество от типа "сам със себе си", но само като физическо лице. Виж, от името на дружествата, които е представлявал, няма как да не е подписвал, когато те са сключвали договори помежду си.

По отношение на перлата "Евробилд 2003", което защитения прокурорски свидетел придоби след краха на банката, Лазов заяви, че поел тази отговорност за да спаси активите поне на това дружество. И че няма изчезнало имущество на неговата фирма, което да не е под контрола на банката. А на подсъдимите си бивши колеги в съдебната зала каза, че трябвало да се радват за спасените от него активи на КТБ, не да се тревожат. С добавката, че ако ако били решили като него да си кажат истината "може би нямаше да седят по този начин тук".

Но истината няма как да е една, ако всеки къса от нея и сглобява каквото и както му отърва.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във