Банкеръ Daily

Досиетата Пандора:

Делян Пеевски не е декларирал три офшорки, когато е бил депутат

Бившият депутат и медиен магнат Делян Пеевски е свързан с три офшорни фирми, за които няма никаква следа в подадените от него имуществени декларации. Данните за тях са от международното разследване Досиетата Пандора, съобщава сайтът за разследваща журналистика BIRD, който е партньор в разследването.

На 19 ноември 2013 г. филиалът на офшорния доставчик на правни услуги Trident Trust в Швейцария възлага на свой служител да оформи смяната на собствеността на фирмата Felina Trade & Investment Inc. Тя е регистрирана в Британските Вирджински острови по искане на лихтенщайнската компания Jura Trust AG. 

Документите за смяната на собствеността са изпратени като прикачени файлове във вътрешен имейл на Trident Trust. От тях се разбира, че на 12 ноември 2013 г. капиталът от 50 000 $ на Felina е прехвърлен от  Lassandra Corporation, регистрирана в БВО, на панамската Inversiones Y Servicios Piedra Azul S.A. 

Повечето директори на въпросните фирми са никому неизвестни граждани на БВО и Панама. Но в един от документите, с който се потвърждава смяната на собствеността, като директор на Felina е посочен Делян Пеевски.

По това време Пеевски е депутат от ДПС в 42-то Народно събрание и е записал в кариерата си кратък стаж като директор на ДАНС. Скандалното му назначение от парламента с гласовете на ДПС и БСП отключи многомесечни протести срещу правителството “Орешарски”.

Не е ясно откога депутатът е директор на фирмата, но когато през 2014 г. той подава годишната си декларация за 2013 г. в нея няма и следа от Felina.

Всъщност, Пеевски няма как да декларира директорския си пост във Felina, тъй като такава графа изобщо не фигурира в декларациите, попълвани от народните представители. Правилникът на Народното събрание изрично забранява на депутатите да участват в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации. При встъпването си в длъжност всеки народен избраник попълва специална декларация, че не заема несъвместими длъжности.

Депутатите могат да имат собственост в търговски дружества, но трябва да ги декларират. Досиетата Пандора доказват, че Пеевски е нарушил и това законово изискване.

В продължение на години Делян Пеевски декларираше само два апартамента и къща с двор в София, както и лек автомобил Опел за 1000 лв. Изсветляването на владенията на депутата започна с декларацията му от 2016 г. (за предишната 2015 г.), когато той се обяви за собственик на няколко български и чуждестранни компании. При встъпването си като депутат в 44то Народно събрание през 2017 Пеевски обявява собственост в три чуждестранни компании и в една българска фирма.  

През 2019 г. депутатът от ДПС декларира, че през 2018 г. е имал собственост само в една фирма – Proof Method Marketing. Но това не отговаря на реалното състояние на неговите владения.

Досиетата Пандора сочат, че Пеевски не е декларирал дялове в размер на 100 000 $ във фирмата Verum International Limited. Тя е регистрирана на Сейшелите през 2016 г. и за неин собственик е посочена дубайската IGWT Limited, също собственост на Пеевски. На 1 юли 2018 г. Пеевски собственоръчно е подписал документ, с който се обявява за реален собственик на дяловете на Verum, съответно на IGWT и едновременно с това ги прехвърля на адв. Александър Ангелов. Към комплекта документи има и копие от неговия паспорт.

На 21 септември 2018 г. Ангелов изпраща инструкции до регистриращата фирма Alfa Consulting да ликвидира Verum International Limited. Фирмата е заличена окончателно няколко месеца по-късно през май 2019 г.

В нито една от декларациите на Пеевски от 2016 до 2019 г. няма следа от Verum International и нейните 100 000 $ капитал, нито от IGWT Limited. Затаяването на данни в декларация пред КПКОНПИ е най-малкото повод да се образува производство за пълна проверка от Антикорупционната комисия на Сотир Цацаров, пише BIRD.

Дали укриването на офшорките представлява и документно престъпление по чл. 313 от НК е спорен въпрос. С обвинения по този член заради недекларирано имущество се сдобиха в миналото политикът от ДПС Христо Бисеров и бившата шефка на НАП Мария Мургина. И двамата бяха оправдани от съда. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във