Банкеръ Daily

Общество и политика

Делян Добрев призна: Може да сменим Сидеров с Марешки

Спокойно може да заменим подкрепата на депутатите от "Атака" с депутатите на Марешки. Така депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в парламента Делян Добрев се изказа за Волен Сидеров, който в последните дни открито критикува правителството и коалиционните си партньори Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Цветан Цветанов.

"Погледнато математически броят на депутатите на АТАКА е приблизително равен на тези на Веселин Марешки, които също подкрепят кабинета. Хипотетично могат да бъдат заместени с друга подобна по размер парламентарна група - тази на Марешки”, каза депутатът от ГЕРБ.

На практика Добрев потвърди една теза, която се лансира още преди парламентарните избори през миналата година - че Веселин Марешки ще бъде резервната гума на управляващите в 44-я парламент.

В почти всички гласувания в пленарната зала "Воля" подкрепя мнозинството, а непосредствено след парламентарния вот Марешки поиска официално да бъде поканен в коалицията и да участва с министри.

Междувременно стана ясно, че в парламента е започнала среща между коалиционните партньори в кабинета "Борисов" 3. В стаята на "Обединени патриоти" са се събрали председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов и председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров.

Иначе Добрев коментира и сделката за активите на ЧЕЗ, след като стана ясно, че те могат да бъдат продадени на малката фирма "Инерком".

"Не мога да си представя как една фирма от Пазарджик с 90 000 лева активи и 11 000 лева загуби ще купи най-голямото ЕРП в България, с годишен оборот 1,8 млрд. лева. Не съм чувал нито за г-жа Върбакова, нито за "Инерком България" и изведнъж те придобиват 1/3 от разпределителната мрежа в България", каза Делян Добрев.

Шефът на енергийната комисия добави, че е останал изненадан, тъй като говорим за един огромен бизнес. "Очевидно това не е стратегически инвеститор, този купувач никога не се е занимавал с такъв бизнес", подчерта Добрев. 

Според него не се вижда какъв опит имат новите купувачи на ЧЕЗ и какъв капацитет имат да управляват подобен бизнес. Той подчерта, че това дали държавата ще се съгласи на сделката, зависи от КЗК и КЕВР. Най-вероятно обаче и ДАНС ще я провери.

Относно информациите, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова е кума на собственика на фирмата Гинка Върбакова, Добрев заяви, че не знае дали има връзка между двете, но в случая не това не било най-важното.

Facebook logo
Бъдете с нас и във