Банкеръ Daily

Общество и политика

Делян Добрев не знае как от партията му предложили мораториума

Решението за налагане на мораториум върху цените на тока, парното и водата е много глупаво решение. Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Той не знаел как от партията му са го предложили, затова и не гласувал. "Два пъти на нас ни е предлаган такъв мораториум и ние сме го отхвърляли, защото това не е пазарно решение. Според мен е много глупаво решение", уточни той пред Нова телевизия. На въпрос дали е казал на председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, че мораториумът е глупав, отговори: "Ами, то призиви за мораториум се чуваха от управляващата коалиция предишните дни. В този смисъл тя е направила това, което искат управляващите", обясни депутатът.

Някой иска да вземе милиардите оборот на „Булгаргаз” месец, след като беше сформирано правителство, смята Добрев във връзка с изтеклия договор за азерски газ. "Според нас се правят опити да се навреди на интересите на „Булгаргаз” - на държавното дружество. Защото в този сектор има много големи частни интереси. „Булгаргаз” е с най-голям дял в българския пазар на газ", добави той. По думите на Добрев всеки ден в страната се случват кризи и вместо да има решения, се виждат „нескопосани обяснения” какво се случва: "Моята хипотеза е, че новото правителство - премиер, вицепремиер, министър на енергетиката вероятно са извикали изпълнителния директор на „Булгаргаз” и са поискали договора. Те са управляващи - имат право. Осем години този договор не изтече - виждате, само седмици, след като беше сформирано правителство - договорът се появи в медиите."

Депутатът от ГЕРБ обясни, че след като започнат заседанията на комисията по енергетика в парламента, ще попитат дали има писмо от азерска страна, което твърди, че изтичането на клаузите от договора нарушава интересите на азерската страна: "Тоест, има реална опасност „Булгаргаз” да загуби договора си. Ако „Булгаргаз” загуби договора си, ще го вземат онези, които искат да вземат милиардите. „Булгаргаз” се атакува в последния един месец точно с цел да загуби водещото си място в България и да може някой друг да вземе търговията с газ." Добрев уточни, че имат информация за съществуването на такова писмо, което обаче не са виждали. „Имаме информация от азерска страна, че те са изключително разочаровани и са притеснени. Това, което знам е, че в това писмо се иска българската държава да предприеме всички действия, за да накаже виновните. Този въпрос е много съществен”, посочи той.

Депутатът от бившата управляваща партия смята, че е рано за вот на недоверие към кабинета, защото правителството имало нужда да се ориентира: "Ние не искаме да саботираме работата му. В същото време няма да мълчим, когато виждаме, че те не вземат правилните решения."

Facebook logo
Бъдете с нас и във