Банкеръ Daily

КПКОНПИ отговори на Спецпрокуратурата:

Декларацията за несъвместимост на Кирил Петков е при президента

Кирил Петков

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е изпратила на Специализираната прокуратура исканите от нея копия от декларациите за имущество и интереси от Кирил Петков. Това съобщиха от пресцентъра на комисията по повод изявление на говорителя на Специализираната прокуратура, разпространено в медиите. На 23 ноември 2021 г. в КПКОНПИ е постъпило писмо от прокурор от Специализираната прокуратура, с което се изискват копия от подадените декларации за имущество и интереси от Петков, в качеството му на служебен министър на икономиката. Днес, 29 ноември 2021 г., исканите заверени копия са изпратени в Специализираната прокуратура.

Според закона, пред КПКОНПИ се подават само декларации за имущество и интереси. Комисията не приема и не съхранява декларации за несъвместимост. Те се подават пред органа по избора или назначението – в случая, пред президента на Република България, се посочва в позицията на Антикорупционната комисия. Декларацията за несъвместимост може да видите тук. 

По-рано днес стана ясно, че срокът на проверката за гражданството на бившия служебен икономически министър и настоящ съпредседател на формацията "Продължаваме промяната" е удължен до средата на декември. Специализираната прокуратура започна проверката на 24 август, а срокът за приключването й е удължен максимално - до 15 декември. След това наблюдаващият прокурор ще има още месец, за да се произнесе дали има данни за престъпление, за което да бъде образувано разследване, или проверката да бъде прекратена.

Говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев обясни пред БНР, че удължаването се е наложило, за да се изчакат документи от Антикорупционната комисия, пред която - като служебен министър, Петков е имал задължението да подаде декларация за несъвместимост. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във