Банкеръ Daily

Общество и политика

Декларация на "Възраждане" предизвика изостряне на тона в НС

Цончо Ганев

Изостряне на тона в Народното събрание предизвика декларация на партия "Възраждане", с която бе заявено, че отговорността за вчерашните събития пред Народното събрание е на управляващата коалиция и отказът им за диалогичност за съставяне на работна група, в която да влязат различни специалисти и лекари с различно мнение по темата COVID.

Депутатът Цончо Ганев от "Възраждане" заяви:

"Отказвате по всякакъв начин да сте част от това общество, което не приема вашите мерки. Тогава ние ви казахме отново: "Направете крачка встрани в името на това, да няма разделение в обществото". Тези хора, които една част от тях вчера бяха на площада - да чуете тяхното мнение, да чуете тяхната визия, да чуете, какво мислят и какво искат да се случи - отказахте".

Опонира му Христо Петров - Ицо Хазарта от "Продължаваме промяната", който настоя главният прокурор да поиска депутатския имунитет на депутатите от "Възраждане" заради подбуда към безредици.

"Ако аз утре реша и извикам 500 или 1000 от хората, които са гласували за мен и им кажа: "Елате да влезете незаконно в парламента, елате да поблъскате полицаи, ще ви платя автобусите, може да ви дам и по 40 лева". Не е ли правилно, господин главният прокурор да поиска моя депутатски имунитет, да бъда съден и да ме вкарат в затвора. Дали в закона пише, че той важи само за мен или за шепа нещастни фашисти", заяви той.

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиян Вигенин обяви, че ще направи справка как депутатският имунитет може да бъде отнет. "Ще направим една правна справка дали може да се очакват такива действия. Предполагам, че това се очаква от мен", отбеляза той.

По-рано през деня повечето партии в Народното събрание реагираха остро на ексцесиите по време на вчерашния протест пред парламента срещу зелените сертификати.

От "Продължаваме промяната" определиха организирането на вчерашния протест и опитите за нахлуване в парламента като безразсъдна хулиганска проява. Депутатът Николай Ангов подчерта:

"Организирането на хора да пътуват, особено насърчавайки ги да не използват лични предпазни средства и ваксини в деня с най-много новозаразени от началото на COVID кризата е нищо повече от безразсъдна хулиганска проява. Поставен е на риск животът на протестиращите".

Служителите на МВР са реагирали адекватно на вчерашните събития пред парламента, подчертаха от "Продължаваме промяната". Депутатът Николай Ангов призова депутатите от партия "Възраждане" да се ваксинират.

В кулоарите на парламента зам.-председателят на НС и депутат от БСП Кристиан Вигенин заяви: "Очевидно имаше няколко групи в него, които се опитаха да провокират нахлуване в парламента. Беше направен опит отвътре, от представители на "Възраждане" да подпомогнат нахлуването на хората в парламента. Това смятам, че не е нормално".

Станислав Балабанов от ИТН припомни позицията на партията срещу зеления сертификат, но осъди ексцесиите. 

"Ние сме били ясни по отношение на тази тема. За нас тази мярка е неефективна. А иначе по отношение на протеста вчера, всеки един български гражданин има право да протестира по всякакви теми. Винаги протестите трябва да преминават по мирен начин, да не се стига до такива размирици, защото никой няма нужда в момента от нещо такова", каза той.

Зам.-председателят на "Възраждане" Петър Петров обаче, определи вчерашния протест като успешен и отказа да поеме отговорност за опита за нахлуване в парламента.

"Държа да отбележа, че явно на протеста имаше и провокатори, тъй като беше задържан човек с газов пистолет. Той, разбира се, не е от "Възраждане" и няма нищо общо с това. Освен това имаше и втори задържан, който беше предаден на органите на реда от наш стюард. Така че ние, разбира се, призовавахме и от трибуната, да се запазят правата както на полицаите, да могат да си вършат работата, така и на журналистите. И ние в никакъв случай не призовавахме към насилие, към насилствено щурмуване на парламента", обясни той.

Иво Мирчев от "Демократична България" призова: "Надявам се за тях това да бъде един урок и от тук нататък да започнем доста по-конструктивно да си вършим работата, вместо да правим подобни, не искам да ги наричам циркове, но нелицеприятни организирани протести".

От ДПС отказаха коментар - с позиция трябвало да излязат управляващите и участниците в протеста.

Facebook logo
Бъдете с нас и във