Банкеръ Daily

БСП алармира за заплаха от екологична катастрофа:

Действията на правителството за заседналия кораб са неадекватни

Неадекватно поведение от страна на държавата и “Морска администрация” стана причина заседналият край резервата “Яйлата” товарен кораб “Vera Su” да се превърне в реална заплаха за тежка екологична катастрофа в български териториални води.

Безсилието, което държавните институции демонстрират, показва еднозначно, че морското спасяване в България  е занемарено до крайност и фактически не функционира.

Това се казва в позиция на БСП по повод неуспешните опити от днес за разтоварване и изтегляне на заседналия в плитичините кораб.

"В ситуации като тази - заседнал кораб, бедстващ в български териториални води и застрашаващ екологията, няма място за коментари кой от кого какви средства претендира да получи, а моментално трябва да се задейства държавата с целия си властови ресурс - министерства и специализирани администрации.

Вместо това в продължение на седмица сме свидетели на хаотични решения и действия от страна на държавата, които създават допълнителни предпоставки екологичната заплаха да се превърне в катастрофа", се казва още в становището, разпространено от пресцентъра на социалистическата партия.

"В резултат на това бе допуснато част от опасния товар на ”Vera Su” да попадне в български териториални води - факт, чиито последици тепърва ще се изясняват", посочват от БСП.

От левицата се заканват, че в следващото Народно събрание Българската социалистическа партия ще инициира незабавна ревизия на законодателството, касаещо морската политика и администрирането на сектора, за да бъде създаден работещ модел за координация и регулация на различните звена, в това число и морското спасяване. "За нас няма съмнение, че това е звено, което може да е потребно веднъж на 50 години, но ако не функционира, животът на хиляди българи и екологията в страната са под фатална заплаха", подчертават от БСП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във