Банкеръ Daily

Общество и политика

Действията на политици и управници трябва да имат граждански контрол, смята проф. Иво Петров

Един от най-успешните български лекари, светило в медицината, кардиологът проф. Иво Петров, се впуска в политиката. Името му фигурира на второ място в листата за общински съветници на ГЕРБ, чийто водач е кандидатът за нов кметски мандат Йорданка Фандъкова.

"Аз не бих казал, че влизам в политиката. Това е по-скоро желание от моя страна за правилни действия и политики на общинско и национално ниво. Мое мнение е, че всички действия на политици и управници трябва да имат граждански контрол и гражданска подкрепа и да бъдат направлявани", обясни пред БНР лекарят съгласието си да бъде включен в листата на ГЕРБ. 

Проф. Петров изрази удоволствие от комуникацията си с Йорданка Фандъкова и изказа възхищение и уважение към нейната личност: "Затова се съгласих да се присъединя към нейния професионален екип", посочи той. Лекарят е на избираемо място в листата за общински съветници на ГЕРБ и най-вероятно ще бъде в следващия Общински съвет на София. 

"Най-вероятно няма да е лесно – така или иначе не са ми малко ангажиментите. В моята дейност ще става предимно въпрос за здравеопазни мерки и политики. Надявам се, че имам какво да дам в тази посока, тъй като здравеопазването е една от най-обществено значимите дейности на което и да е управление. Демографският проблем, стимулирането на младите, самоуправлението – все неща, заради които се ангажирах", изреди той мотивите, които са го накарали да вземе решение да се включи в политиката.

Проф. Петров подчерта, че трябва да има обществен и граждански контрол на всичко, което политиците правят. "И не би трябвало да се дистанцираме, а трябва да бъдем активни във всяка една посока, вкл. и в посока на критика. Политиците и управници имат нужда от изясняване на конкретен проблем, за да вземат правилното от гражданска гледна точка решение", коментира лекарят.

По повод корупционните скандали в ГЕРБ медикът каза: "Хората, които ме познават, знаят, че аз съм неподатлив на подобни схеми. Аз се надявам с моите действия в подкрепа на обществените инициативи да разберат хората, че е възможно да се занимава човек с такъв тип дейност, без да бъде опетнен. Явно е въпрос на персонална устойчивост". 

Проф. Петров акцентира, че явяването му на местните избори е подкрепена от ГЕРБ позиция, без да е част от ГЕРБ като партия: "Няма да е лесно да съчетавам нещата, но се надявам, че ще успея", каза кардиологът.

Днес ГЕРБ и партньорите им от СДС подадоха документи за регистрация за участие в изборите за кмет и общински съветници в София.

Кандидатът за кмет е Йорданка Фандъкова, тя е и водач на листата за общински съветници. Веднага след нея се нарежда проф. Иво Петров, а трети е досегашният председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Малина Едрева, която заема четвърта позиция, се нае да отговори на обвиненията на кандидата за кмет Мая Манолова за непрозрачни обществени поръчки в края на мандата.

„Лицето всъщност, което познаваме от времето в което беше много ясно в задкулисието, днес виждаме, че е основният оратор за прозрачност в Столична община. Едно нещо трябва да е ясно – СДС и ГЕРБ имат свой кандидат за кмет и ние носим отговорност за това. Задкулисието не е присъщо за нас“, заяви Малина Едрева. Преди дни Мая Манолова обвини Столичната община в нагласени обществени поръчки за електробуси и зарядни станции за общо 80 милиона лева. Манолова твърди, че общината бърза да възложи въпросните поръчки преди местните избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във