Банкеръ Daily

Общество и политика

Деян Енев – първият носител на националната награда „Йордан Радичков“

Писателят Деян Енев (вляво) получава наградата си от журналиста Горан Атанасов

На първото връчване на националната литературна награда на името на Йордан Радичков победител стана писателят Деян Енев със сборника си с разкази „Лала Боса“.

Той получи наградата си на тържествена церемония, на 24 октомври, в малкия салон на читалището „Иван Вазов“ в Берковица. Датата е избрана умишлено, тъй като на нея – през 1929 г. е роден писателят Йордан Радичков. Наградата е парична премия и бронзова статуетка на скулптора Емил Попов, представляваща една от най-известните рисунки на Йордан Радичков от сборника „Хора и свраки“.

Деян Енев е избран от жури – с председател - писателят Георги Господинов и членове – литературоведът проф. Инна Пелева, журналистът Горан Атанасов, който е представител на Община Берковица, и Силва Хачерян – началник на отдел в Министерството на културата. Те са направили своя избор, прочитайки над 50 заглавия на сборници с разкази, издадени през последните две години. От тях са номинирали 10 произведения за големия приз. Втора награда спечели Палми Ранчев за сборника си с разкази „Тази вечер нищо не е случайно“. Журито присъди и две трети награди - на Зорница Гъркова - за „Те никога не казват“ и на Йорданка Белева - за „Кедер“. Призът за дебют в прозата отнесе Антония Апостолова за сборника си „Потъване в мъртво море“, а специалната награда „Свирепо настроение“, която журито присъжда за сборник с разкази с иронично-сатиричен поглед към света, спечели Велина Минкова за „Бразилски храст“.

Националната награда бе учредена миналата година - на 20 декември 2019 г. - с решение на общинския съвет на Берковица, по повод 90-годишнината на Йордан Радичков, който е роден във варненското село Калиманци, но завършва гимназия в Берковица. По статут конкурсът е национален и ежегоден, а наградите се присъждат само за нови сборници с разкази, което го прави единствен по рода си в България. В деня на връчването на наградата Община Берковица организира специален празник - изложба с документални фотографии от пътуване на Йордан Радичков в Сибир, представяне на новото издание на книгата „Спомени за коне“, литературен базар с отличените сборници в конкурса и среща разговор с театралните режисьори от „Сфумато“ - проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев. Те разказаха спомени от работата си с големия писател, отишъл си от този свят на 21 януари 2004 година. Йордан Радичков, освен със сборниците си с разкази е известен и с драматургичните си творби „Януари“ (1974), „Лазарица“ (1979) и „Опит за летене“ (1979). Заради самобитния си стил той два пъти е номиниран за Нобеловата награда за литература. Произведенията му са превеждани на 37 езика и са издадени в 50 страни по света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във