Банкеръ Daily

Общество и политика

Децата със застрашено здраве ще могат да учат от вкъщи по лекарска преценка

Учениците, които имат заболявания или са с по-висока степен на застрашеност от COVID-19, ще могат да учат от вкъщи в електронна среда, като в зависимост от случаите ще могат или да продължат да са част от реалната класна стая със съучениците си, или да преминат към дистанционна форма на обучение.

"Възможен е компромис при деца със заболявания. Само по медицински причини някои деца могат да си останат вкъщи и ще има компенсация с дистанционно обучение. Ще се изисква медицинска бележка за по-трайно отсъствие. Коментира се и темата за семейства, в които се живее с възрастни баба и дядо. Организационните мерки ще бъдат препоръчителни. Ние ще дадем отворен списък препоръки." Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Всички европейски страни ще стартират присъствено учебната година. Следващата година ще е трудна за всички ни. Но трябва да намерим формулата – да сме предпазливи, но и да живеем нормално", заяви просветният министър и призна, че най-трудно ще е за първокласниците, които трябва да придобиват базови умения. 

За следващата учебна година от министерството са се спрели на стратегията на превключването – когато има болни, класът или училището веднага ще преминава към обучение в електронна среда.

Министър Вълчев коментира, че децата от един клас няма как да бъдат разделени, нито да бъдат накарани да носят маски по цял ден. Можело обаче да бъдат разделени класовете.

„Ако едно дете е болно и е застрашено здравето на голяма група деца, преди излизахме в грипна ваканция. Това беше чиста загуба на време. Вече ще има възможност за обучение в електронна среда до 30 дни”, обясни министърът пред Нова телевизия.

Според Вълчев учителите са се справили добре с дистанционното обучение. Той смята, че е имало взаимопомощ между колегите. Има усилия да се обезпечават учителите. Предвижда се подпомагането на 30 лв. и 16% увеличение на възнагражденията. 

А относно университетите - при тях има повече възможност за гъвкавост. Очаква се вузовете да правят т.нар. "превключване" на дистанционно обучение, но учебната година се очаква да започне присъствено.

Относно политическото напрежение Красимир Вълчев заяви, че уважава протеста на младите, но те трябва да са внимателни кой застава зад демонстрациите.

"Факт е, че тези протести се смесиха - от една страна желанието на младите да живеят в един по-добър свят, но това няма как да стане с пошли средства - ако издигаш бесилки. От друга страната виждаме политически играчи, които са загубили избори. Имали сме възможността да променим нещо, бидейки в управлението. Трябва да се стремим към назидателните методи", коментира той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във